19.11.2024
Телеканал NTD

За Гренландією знайшли новий найпівнічніший острів

За Гренландією знайшли новий найпівнічніший острів

Біля Гренландії відкрили новий найпівнічніший острів у світі. Це сталося випадково. Узагалі науковці думали, що наприкінці..

Дата завантаження: 2024-04-19

video

Біля Гренландії відкрили новий найпівнічніший острів у світі. Це сталося випадково. Узагалі науковці думали, що наприкінці липня висадилися на острів Оодаак. Саме його вважали найпівнічнішою сушею на планеті.

Але коли вони перевірили розташування цього клаптика суходолу, то з’ясували, що він на 780 метрів північніше.

[Мортен Раш, директор арктичної станції]:
«Аж тут виявилася, що Гренландія на 800 метрів ближче до півночі, ніж думали раніше. Ми довго обговорювали назву й зійшлися на одній. Ви перші, хто її почує. Ми запропонували назвати Кекертак Аваннарлек, тобто Найпівнічніший острів».

Новий острів діаметром близько 30 метрів і найвищою точкою коло трьох метрів складається з морського донного мулу та відкладу з глини, піску й каменів, залишених у наслідок руху льодовиків.

І хоча острів оголився через зсув льоду, науковці кажуть, що це навряд чи наслідок зміни клімату.

Кекертак Аваннарлек став найближчим до Північного полюса островом. Відповідно до того як тануть льодовики, серед арктичних країн наростає конкуренція в галузі риболовлі, а також у питаннях морських маршрутів і видобутку корисних копалин.
Коротке посилання на цю сторінку:

За Гренландією знайшли новий найпівнічніший острівАстрономи знайшли найяскравіший об’єкт у Всесвіті з чорною дірою в центріПонад 100 нових видів морських істот виявили в океані біля берегів ЧиліСербські археологи розкопали давньоримську тріумфальну аркуЯрмарок роботів проходить у данському місті ОденсеЕкспрес-тести із жуйок планують виробляти в ШотландіїУ пластику знайшли набагато більше хімікатів, ніж виявили ранішеРобот-кур’єр почав доставляти їжу в ТокіоУ Дубаї корали вирощують по-новомуНауковці придумали, як шум від машин перетворити на біопаливо

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: