28.05.2024
Телеканал NTD

У Бельгії випробовують ліки проти COVID-19, зроблені на основі антитіл лами

У Бельгії випробовують ліки проти COVID-19, зроблені на основі антитіл лами

Ця лама з кличкою Зима, можливо, перегорне сторінку історії в боротьбі з коронавірусом. Бельгійські науковці Гентського..

Дата завантаження: 2024-03-28

video

Ця лама з кличкою Зима, можливо, перегорне сторінку історії в боротьбі з коронавірусом. Бельгійські науковці Гентського університету створили ліки проти COVID-19 на основі антитіл, отриманих із крові цієї південноамериканської тварини. Зараз вони почали клінічні випробування на людях.

Ще 30 років тому дослідники виявили унікальну здатність ссавців родини верблюдових виробляти антитіла нанорозмірів.

[Ніко Каллеварт, науковець-біотехнолог]:
«Лами мають особливий другий вид антитіл, яких немає в людей. Це маленькі антитіла з важких ланцюгів. Вони значно простіші за людські. Тому можна взяти невеликий фрагмент цього білка й легко склеїти його з іншими білками. Це схоже на будівництво з конструктора “Лего”».

Антитіла легко потрапляють туди, куди складно дістатися звичайним антитілам. Вони міцно зв’язуються із шипами вірусу й не дають йому проникнути до клітин організму.

Нові ліки випробовують на добровольцях. Це і здорові люди, і пацієнти з «ковідом».

[Ксав’є Сален, науковець-біотехнолог]:
«Перша мета — перевірити, чи діють ліки на людей так само, як на мишей і хом’яків. Також ми зможемо зрозуміти, яка доза потрібна, щоб лікувати людей. Ми провели в лабораторії успішний експеримент. Тепер треба довести, що це спрацює на людях».

Науковці кажуть, що в разі успіху ліки допоможуть людям з ослабленим імунітетом не заразитися коронавірусом. Також вони зможуть полегшити перебіг хвороби. Водночас препарат ефективно протистоїть відомим нині новим штамам коронавірусу.
Коротке посилання на цю сторінку:

У Бельгії випробовують ліки проти COVID-19, зроблені на основі антитіл ламиЗнахідка в Помпеях розкриває таємниці будівництва стародавніх римлянЗ олії — біопальне: новий завод у ДубаїВ Австралії почали спостерігати з космосу за чужорідними буйволамиРибки даніо реріо допомагають науковцям шукати ліки проти ракуБезпілотний вертоліт НАСА на Марсі визнано неробочимАстрономи знайшли найяскравіший об’єкт у Всесвіті з чорною дірою в центріНайбільший у Європі «надрукований» будинок здали в орендуСтимулятор для мозку — новий засіб проти депресії200 давніх украдених артефактів повернулися до Перу

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: