23.12.2024
Телеканал NTD

Як залишатися щасливим у старості, з’ясували вчені

Як залишатися щасливим у старості, з'ясували вчені

У досить поважному віці, але бадьорі. Ці тенісисти мають прекрасну форму, бо займаються улюбленою справою. 88-річний..

Дата завантаження: 2024-04-23

video

У досить поважному віці, але бадьорі. Ці тенісисти мають прекрасну форму, бо займаються улюбленою справою. 88-річний Колін Вінн — найстарший із них.

[Колін Вінн, житель Аделаїди]:
«Мені це дуже подобається, я активний і можу підтримувати форму».

Але річ не лише у фізичному здоров’ї.

[Мойра Ньюман, жителька Аделаїди]:
«Це просто приємно. І головне — не сприймати це серйозно, а діставати задоволення. Гадаю, це корисно і для серця, і для душі».

Учені поділяють цю думку. Вони на чолі з фахівцями Університету Фліндерса провели міжнародне дослідження, вивчивши життя та звички 73-х людей віком коло 90 років.

Експерти з’ясували, що старі люди щасливіші, коли займаються чимось важливим для себе.

[Тім Віндзор, учений]:
«Ми виявили, що коли учасники дослідження роблять щось значуще, то мають дуже гарний емоційний стан».

Це може бути що завгодно. Наприклад, 93-річна Беріл уже півстоліття волонтерить у благодійній організації. Відмовлятися від цієї роботи поки не збирається.

[Беріл Вайлд, жителька Аделаїди]:
«Іти вперед і робити. Не здаватися, бо я планую пройти ще трохи».

Водночас, за словами вчених, заняття чи робота мають бути для людей поважного віку посильними. Інакше ефект буде зворотним. Але головний принцип щасливої старості — робити те, що любиш, так довго, як зможеш.
Коротке посилання на цю сторінку:

Як залишатися щасливим у старості, з’ясували вченіЗа поведінкою тварин під час сонячного затемнення спостерігатимуть науковці СШАУ США тестують робота, який ходитиме по перетнутій місцевості Місяця та МарсаЗнахідка в Помпеях розкриває таємниці будівництва стародавніх римлянЗ олії — біопальне: новий завод у ДубаїЯк «суперличинки» допоможе розв’язати проблему перероблення пластикуКубинські біологи розгадують таємниці міграції птахів із Північної АмерикиНайбільший у Європі «надрукований» будинок здали в орендуСтимулятор для мозку — новий засіб проти депресіїНові протези дають змогу відчувати температуру предметів

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: