25.11.2024
Телеканал NTD

Кит на чотирьох лапах: у Єгипті виявили останки незвичайної амфібії

Кит на чотирьох лапах: у Єгипті виявили останки незвичайної амфібії

Кит на чотирьох лапах. У Єгипті науковці виявили скам'янілість невідомого раніше різновиду амфібій. Їй 43 мільйони..

Дата завантаження: 2024-04-25

video

Кит на чотирьох лапах. У Єгипті науковці виявили скам’янілість невідомого раніше різновиду амфібій. Їй 43 мільйони років. Уважають, що ця тварина могла як плавати, так і ходити.

Скам’янілість знайшли у скелях у районі Лівійської пустелі. Раніше тут було море. Попередні знахідки, які виявили в цьому районі, здебільшого належать до еоценової епохи — це від 56 до 34 мільйонів років тому.

Кита назвали фіоміцетус анубіс (Phiomicetus anubis). Найменування походить від назви Фаюмської западини й Анубіса — давньоєгипетського бога похоронних ритуалів, що має собачу голову.

[Хешам Селлам, палеонтолог]:

«Фіоміцетуса виявили під час розкопок у пустелі Фаюм у 2008 році. Та ми не вивчали ці скам’янілості до 2017 року. Зараз їм приділяємо найбільше уваги».

Як уважають, кит був завдовжки три метри. Тварина важила коло 600 кілограмів і, ймовірно, була хижаком.

Її відносить до протоцетидів — групи вимерлих китоподібних, які мешкали на території майже всіх сучасних континентів.

[Абдулла Гохар, палеонтолог]:
«Ми виявили череп і нижню частину щелепи із зубами, а навколо були розкидані інші зуби. Крім того, ми знайшли праву й ліву частини щелепи, п’ятий хребець і шостий грудний хребець. А ще деякі кістки грудної клітки».

За словами дослідників, попри ці знахідки, давні види китів вивчені мало.
Коротке посилання на цю сторінку:

Кит на чотирьох лапах: у Єгипті виявили останки незвичайної амфібіїЯк «суперличинки» допоможе розв’язати проблему перероблення пластикуРобот-кур’єр почав доставляти їжу в ТокіоЧи можна забезпечити Землю дешевою сонячною енергією з космосуАстрономи знайшли найяскравіший об’єкт у Всесвіті з чорною дірою в центріУ США тестують робота, який ходитиме по перетнутій місцевості Місяця та МарсаНауковці придумали, як шум від машин перетворити на біопаливоНайдавніші в Південній Америці наскельні малюнки знайшли в аргентинській ПатагоніїНові протези дають змогу відчувати температуру предметівМишку замінили жести: нову технологію показали на Світовому конгресі мобільних технологій

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: