25.03.2024
Телеканал NTD

Застосунок показує, із чого почалося будівництво Берлінського муру

Застосунок показує, із чого почалося будівництво Берлінського муру

Не просто спостерігати, а зануритися в гущу подій. Новий застосунок доповненої реальності пропонує здійснити подорож на..

Дата завантаження: 2024-04-25

video

Не просто спостерігати, а зануритися в гущу подій. Новий застосунок доповненої реальності пропонує здійснити подорож на 60 років у минуле — до епохи будівництва Берлінського муру. Користувачі на власні очі побачать події найнапруженіших днів Холодної війни, коли над світом нависла ядерна загроза.

13 травня 61 року жителі Берліна прокинулися в розділеному місті. Між східною й західною частинами почали зводити мур.

Застосунок покаже події жовтня 61-го. Їх назвали танковим протистоянням біля КПП «Чарлі». Із західного боку, щоб зруйнувати мур, підійшли танки США з бульдозерними відвалами. Зі сходу до кордону прибула радянська військова техніка.

[Корнелія Тілі, голова проєкту Checkpoint Charlie]:

«Можна використовувати смартфон чи планшет, щоб сканувати в цьому залі підлогу. А потім (застосунок) створює 3D-модель вулиць: перетин Фрідріхштрасе й Ціммерштрасе (де стоїть КПП “Чарлі”)».

Танкове протистояння залагодили шляхом переговорів. Але Берлінський мур усе ж побудували. Він розділяв жителів міста 28 років.

[Гордон Фрайгерр фон Годін, директор Музею НДР]:
«Це позначилося на Берліні й на всьому німецькому народі».

Художник Тьєррі Нуар поселився біля муру в західній частині Берліна у 82-му. Каже, що жити поруч із похмурою бетонною огорожею було важко.

[Тьєррі Нуар, житель Берліна]:
«Проживши два роки прямо біля муру, я зрозумів, що поволі божеволію. Там нічого не відбувалося. Були лише прикордонники, які змінювали один одного».

У 84-му він почав розмальовувати огорожу. За п’ять років його творчість розтягнулася на п’ять кілометрів.

Берлінський мур зруйнували у 89-му. Залишили тільки невеликі частини на загадку про минуле.
Коротке посилання на цю сторінку:

Застосунок показує, із чого почалося будівництво Берлінського муруЗ олії — біопальне: новий завод у ДубаїЛичинок коралів заманюють до рифів за допомогою звуківДослідження: собаки розуміють більше, ніж ми думалиСтимулятор для мозку — новий засіб проти депресії«Скелет панди»: новий вид незвичайної морської істоти відкрили в ЯпоніїБерезень 2024 став найспекотнішим в історіїЛичинки коралів збирають біля берегів Таїланду, щоб урятувати рифиРобот-кур’єр почав доставляти їжу в ТокіоЯк «суперличинки» допоможе розв’язати проблему перероблення пластику

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: