29.03.2024
Телеканал NTD

Мамонт, який пройшов два кола Землі

Мамонт, який пройшов два кола Землі

Власник цього бивня жив на території сучасної Аляски 17 тисяч років тому. Нещодавно вчені провели дослідження..

Дата завантаження: 2024-03-29

video

Власник цього бивня жив на території сучасної Аляски 17 тисяч років тому. Нещодавно вчені провели дослідження структури кістки й змогли багато чого зрозуміти про життя цього мамонта.

Наприклад, за 28 років свого існування він пройшов таку відстань, якої б вистачило, щоб двічі обігнути земну кулю. Помер цей самець від голоду в північних горах регіону.

[Меттью Вуллер, дослідник]:
«Нас здивувало різке збільшення кількості ізотопів азоту, які накопичилися під час його останньої зими. Це вказує на харчовий стрес і голодування. Останнього року життя мамонт обмежив свої пересування до району навколо того місця за Полярним колом, де він зрештою помер».

Учені розрізали бивень і досліджували його шари міліметр за міліметром.

[Меттью Вуллер, дослідник]:
«Ми взяли відрізки по п’ять сантиметрів усієї довжині бивня. Бивень росте, як низка ріжків морозива, укладених один в один. Саме так він безперервно збільшується».

Хоча в той час льодовики сягали далеко на південь, більшу частину Аляски покривали ліси і трав’янисті степи. Це було ідеальне пасовище.

У 15–16 років наш мамонт різко збільшив діапазон своїх переміщень. Він став ходити далі на північ і вище в гори. Така поведінка притаманна сучасним слонам, у яких зрілі самці йдуть зі стада.

Учені сподіваються, що їхні дослідження допоможуть зберегти тварин, які сьогодні мешкають в арктичних регіонах. Через зміну клімату багато видів перебувають під загрозою.
Коротке посилання на цю сторінку:

Мамонт, який пройшов два кола ЗемліНовий тривожний рекорд: температура океану в лютому досягла абсолютного максимумуРобот-кур’єр почав доставляти їжу в ТокіоСтимулятор для мозку — новий засіб проти депресіїАвіашоу в Сінгапурі: ставка на футуристичні повітряні таксіАстрономи знайшли найяскравіший об’єкт у Всесвіті з чорною дірою в центріЗнахідка в Помпеях розкриває таємниці будівництва стародавніх римлянБезпілотний вертоліт НАСА на Марсі визнано неробочимВ Австралії успішно розводять рідкісних риб із «руками»З олії — біопальне: новий завод у Дубаї

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: