25.08.2024
Телеканал NTD

У Швейцарії будують високогірну сонячну електростанцію

У Швейцарії будують високогірну сонячну електростанцію

Потужна сонячна електростанція на висоті 2500 метрів над рівнем моря. Цей проєкт реалізовують у швейцарських Альпах...

Дата завантаження: 2024-04-25

video

Потужна сонячна електростанція на висоті 2500 метрів над рівнем моря. Цей проєкт реалізовують у швейцарських Альпах. Будівництво ведуть на греблі «Муттзе» в кантоні Гларус, що на сході країни.

Станція потужністю 2,2 мегавата вироблятиме 3,3 мільйона кіловат-годин електроенергії на рік, причому половину з них — узимку.

[Крістіан Гаєрлі, керівник проєкту]:
«У швейцарських містах улітку здебільшого сонячно, але не взимку. А нам треба зовсім інше. Узимку енергії використовують більше, і з роками споживання зростатиме. Тому нам потрібна високогірна станція, щоб кожної пори року отримувати електроенергію».

Сонячні панелі закріплюють прямо на стінах греблі. Готова інфраструктура здешевлює будівництво. Плюс ще в тому, що сніг під таким кутом зісковзуватиме сам. А сонце тут світить цілий день, що допоможе електростанції ефективно виробляти енергію.

[Крістіан Гаєрлі, керівник проєкту]:
«Ідея в тому, щоб такі станції, як тут, на греблі гідроелектростанції, з’явилися і в інших місцях. Таке можна зробити, використовуючи різну інфраструктуру».

Швейцарія збирається поступово відмовлятися від атомної енергетики. Сонячні електростанції мають замінити АЕС.

[Крістіан Гаєрлі, керівник проєкту]:
«Зараз ми переходимо на іншу енергію. Але сонячні панелі здебільшого встановлюють на будівлях, на невеликих будинках, і все. Цього замало».

Торік АЕС виробили третину всього обсягу електроенергії Швейцарії, тоді як сонячні електростанції — менш як 4 %. Завдяки новому проєктові цей показник має зрости.

Будівництво станції в Альпах завершать до кінця року. Вона складатиметься з 5000 сонячних панелей.
Коротке посилання на цю сторінку:

У Швейцарії будують високогірну сонячну електростанціюУ США тестують робота, який ходитиме по перетнутій місцевості Місяця та МарсаСтимулятор для мозку — новий засіб проти депресіїАстрономи знайшли найяскравіший об’єкт у Всесвіті з чорною дірою в центріНовий тривожний рекорд: температура океану в лютому досягла абсолютного максимуму«Іншопланетна лихоманка» стимулює перуанських мисливців за старовиноюНові протези дають змогу відчувати температуру предметівЯрмарок роботів проходить у данському місті ОденсеУ Нідерландах тестуватимуть вакуумний поїзд HyperloopУ пластику знайшли набагато більше хімікатів, ніж виявили раніше

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: