20.12.2024
Телеканал NTD

У Нідерландах відкрили найдовшу велодоріжку із сонячних панелей

У Нідерландах відкрили найдовшу велодоріжку із сонячних панелей

Дорога в майбутнє. У Нідерландах з'явилася найдовша у світі велодоріжка із сонячних панелей. Її довжина 330..

Дата завантаження: 2024-04-20

video

Дорога в майбутнє. У Нідерландах з’явилася найдовша у світі велодоріжка із сонячних панелей. Її довжина 330 метрів. Розташована в містечку Мартенсдейк провінції Утрехт.

Тепер велопоїздки можна поєднувати з виробленням екологічно чистої енергії. Першими велодоріжкою проїхалися учні місцевої школи.

[Махіл ван Леувен, велосипедист]:
«Це корисніше для довкілля. Краще сонячні панелі на велосипедній доріжці, ніж вітряки. Вітряки інші. Птахи врізаються в них і гинуть».

Дорога складається з кількох шарів. Спочатку бетон. Потім сонячні панелі. А зверху — тонке прозоре захисне покриття. Воно пропускає сонячне світло.

Творці екотраси кажуть, що такі панелі майже такі ж ефективні, як ті, що встановлюють на дахах будівель.

[Аріан де Бондт, директор компанії-виробника]:
«Приблизно 75 % того, що отримуємо з даху, тож це досить багато. Це пласка поверхня, є скляні конструкції. Та, однак, можемо виробляти 75 % сонячної енергії, якщо порівняти з дахом».

Такі велодоріжки вже є в Нідерландах. Їх розробники хочуть показати, що для вироблення чистої енергії не треба додаткового місця.

[Арне Схадделе, місцевий політик]:
«У нас густонаселена провінція, де мало місця. Тому нам важливо максимально використовувати наявний простір. Тож, якщо є можливість для вироблення енергії використовувати дорогу, це буде подвійною перевагою».

Цей проєкт втілюють у життя в межах більшої кліматичної ініціативи ЄС. До 2030 року Євросоюз планує знизити викиди СО2 на 55 % у порівнянні з показниками 1990-го.
Коротке посилання на цю сторінку:

У Нідерландах відкрили найдовшу велодоріжку із сонячних панелейЯк «суперличинки» допоможе розв’язати проблему перероблення пластикуПриватний місячний модуль «Одіссей» лежить на боці, але працюєНауковці придумали, як шум від машин перетворити на біопаливоПонад 100 нових видів морських істот виявили в океані біля берегів ЧиліЛичинок коралів заманюють до рифів за допомогою звуківНові протези дають змогу відчувати температуру предметів«Скелет панди»: новий вид незвичайної морської істоти відкрили в ЯпоніїМорозильні камери з відходів роблять у кенійському місті МомбасаЗа поведінкою тварин під час сонячного затемнення спостерігатимуть науковці США

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: