20.06.2024
Телеканал NTD

Нова мініскульптура з’явилася в Києві

Нова мініскульптура з'явилася в Києві

У Києві з'явилася нова мініатюрна скульптура. Це бронзова гривна — грошова одиниця, яка була в ужитку..

Дата завантаження: 2024-04-20

video

У Києві з’явилася нова мініатюрна скульптура. Це бронзова гривна — грошова одиниця, яка була в ужитку наприкінці XI століття, у так званий безмонетний період.

[Юлія Бевзенко, автор проєкту «Шукай!»]:
«Ми знаємо, що на її честь названо нашу національну валюту — гривню. І ось так вона виглядала майже 1000 років тому».

Скульптуру розмістили на стіні будівлі Національного музею історії України. Тут зберігається найбільша колекція таких гривен. У ті часи їх відливали зі срібла. Вага кожного злитка становила 160 грамів. Припускають, що виготовляли їх у Києві.

Загалом знайшли 33 такі гривни. Раніше ці гроші дуже цінували й вважали надійною валютою.

[Юлія Бевзенко, автор проєкту «Шукай!»]:

«За дві такі гривни можна було придбати, наприклад, коня».

[Зінаїда Зразюк, співробітниця Національного музею історії України]:
«Уважається, що ці гривни були досить популярними й використовувалися переважно у великих торгових операціях, а також для накопичення багатства».

Скульптуру зробили за тією ж технологією, що й 1000 років тому.

[Юлія Бевзенко, автор проєкту «Шукай!»]:
«Усі вони виготовлялися з воскової форми. Зараз наш скульптор Юрій Білявський точно так само робить “восківку” — воскову форму, щоб відливати бронзові скульптури. Тисячу років тому теж робили ці “восківки”. Тобто попри те, що зараз світ сучасний, ці технології збереглися».

Пов’язана з цієї гривною і особлива прикмета.

[Юлія Бевзенко, автор проєкту «Шукай!»]:
«Тут прикмета така: “Мене потреш — гривню збережеш”. Терти можна, де вам подобається. Але ось тут такий найбільший виступ. Це вам принесе гроші, точно».

Знак такої старовинної гривни також є на логотипі Національного банку України.

Проєкт мініскульптур «Шукай!» заснували у 2018 році. В усьому Києві приховано мініатюрні бронзові фігурки, завдяки яким можна ближче ознайомитися з історією міста. Загалом таких скульптур уже 31.
Коротке посилання на цю сторінку:

Нова мініскульптура з’явилася в КиєвіУ Словенії завершили земляні роботи в новому тунелі, який веде до АвстріїНа Кубі закінчується паливо?Туніський фермер сіє пшеницю старих сортів, сподіваючись урятувати сільське господарствоМігранти не бояться нового закону Техасу й далі проникають до СШАОгляд світових подій (з 7 по 12 квітня)Каталонія почне жорстко економити воду через велику посухуЧому китайський середній клас не може собі дозволити весілляНайбільшу у світі дерев’яну вітряну турбіну збудували у ШвеціїМігранти в американському штаті Аризона можуть опинитися на вулиці через відсутність фінансування

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: