25.10.2024
Телеканал NTD

У Мексиці вирішили врятувати ацтекську піраміду Пернатого Змія

У Мексиці вирішили врятувати ацтекську піраміду Пернатого Змія

Піраміду Пернатого Змія, що в давньому місті Теотіуакан, хочуть захистити від впливу природи та людей. Ацтеки..

Дата завантаження: 2024-04-25

video

Піраміду Пернатого Змія, що в давньому місті Теотіуакан, хочуть захистити від впливу природи та людей. Ацтеки звели храм понад 16 століть тому. Дощі, ґрунтові води, ерозія, а ще потоки туристів прискорили процес руйнування піраміди.

Тепер уряд Мексики шукає компанію, яка б розробила спеціальний навіс. Він закриє пам’ятку від сонця й дощу, й одночасно її стабілізує.

[Дієго Ернандес, директор Інституту історії та антропології Мексики]:
«Ми ухвалили рішення розробити архітектурно-інженерний проєкт, щоб гарантувати збереження фасаду храму Пернатого Змія».

Це третя за розмірами будова в Теотіуакані. Займає площу понад чотири тисячі квадратних метрів. Піраміду також додано до списку Світової спадщини ЮНЕСКО.

[Серхіо Гомес Чавес, археолог]:
«Після більш ніж 10 років спостереження за спорудою ми дійшли висновку, що це надзвичайно складна проблема. Ось чому ми дуже раді початку процесу консервації піраміди Пернатого Змія».

Теотіуакан уважають одним із найстаріших і найбільших міст доколумбової Америки. Піку свого розвитку він досяг у середині II століття нашої ери. Разом із Константинополем та Олександрією входив до шістки найбільших міст своєї епохи.

Водночас завершальний етап його історії мало відомий. До середини VII століття населення загадково покинуло Теотіуакан. Причина науковцям досі не відома.
Коротке посилання на цю сторінку:

У Мексиці вирішили врятувати ацтекську піраміду Пернатого ЗміяЯк архітектура Марокко поєднує давнину із сучасністюРеконструкцію центру Каїра хочуть почати найближчими місяцямиНародну музику шоро в Бразилії визнали культурною спадщиноюНаціональний симфонічний оркестр США зіграв на старовинних інструментахФестиваль повітряних зміїв у Вейфані: панди, дракони та кальмариЗаповзятливі австралійці створюють приватні парки для вигулу собакМузикант зіграв на вертикальному фортепіано просто в небіОсінь-зима від Dior: дім моди звернувся до перших образів одягу прет-а-портеВ Італії відкрився новий підвісний міст на висоті 175 метрів

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: