26.05.2024
Телеканал NTD

НАСА прогнозує, що впродовж 10 років прибережні зони буде затоплено

НАСА прогнозує, що впродовж 10 років прибережні зони буде затоплено

Затоплення прибережних територій — гостріша проблема, ніж уважали раніше. Про це свідчить нове дослідження НАСА. Згідно..

Дата завантаження: 2024-04-26

video

Затоплення прибережних територій — гостріша проблема, ніж уважали раніше. Про це свідчить нове дослідження НАСА. Згідно з ним, у містах, що стоять на узбережжях, протягом наступних десяти років повеней значно побільшає.

Раніше вважали, що проблема серйозно посилиться приблизно через 80 років.

Обстежили здебільшого узбережжя США. Однак висновки актуальні для всього світу.

[Бен Гамлінгтон, керівник дослідження]:

«У цьому й наступному десятилітті ми побачимо, що повені, які ми спостерігаємо зараз, стануть нормою. Нам доведеться навчитися із цим жити, адаптуватися, щоб прибережні громади могли вести нормальне життя».

Особливу увагу приділили явищу, яке називають «коливанням Місяця».

[Бен Гамлінгтон, керівник дослідження]:
«Це пов’язано здебільшого з орієнтацією Місяця щодо Землі. Буває, що вплив, який здійснює супутник на коливання припливів, має тривалу циклічність — приблизно 20 років. Ми виявили, що цей вплив збігається з підвищенням рівня моря. Так, очікуємо повені з 2030 по 40-й рік».

Дослідження НАСА збігається з іншими прогнозами щодо підвищення рівня моря.

Так, згідно зі статтею в Nature Communications, особливо вразливими перед повенями будуть тропічні країни. І постраждалих від цього лиха може виявитися вдвічі більше, ніж вважали раніше.

Річ у тім, що 62 % низинних територій суші перебуває в тропічних регіонах. Загалом 30 % розташовані в Азії.

Учені вважають, що до 2100 року рівень Світового океану підніметься на метр.
Коротке посилання на цю сторінку:

НАСА прогнозує, що впродовж 10 років прибережні зони буде затопленоЗ олії — біопальне: новий завод у ДубаїНовий тривожний рекорд: температура океану в лютому досягла абсолютного максимумуНові протези дають змогу відчувати температуру предметівУ Дубаї корали вирощують по-новомуЧи можна забезпечити Землю дешевою сонячною енергією з космосуБерезень 2024 став найспекотнішим в історіїРобот-кур’єр почав доставляти їжу в Токіо«Іншопланетна лихоманка» стимулює перуанських мисливців за старовиноюНауковці підтвердили, що виявили новий вид давніх іхтіозаврів

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: