26.05.2024
Телеканал NTD

Список Світової спадщини ЮНЕСКО: які об’єкти виключать

Список Світової спадщини ЮНЕСКО: які об'єкти виключать

Піраміди Гізи — одне із семи чудес світу. Вони також входять до більш як 1100 місць,..

Дата завантаження: 2024-04-26

video

Піраміди Гізи — одне із семи чудес світу. Вони також входять до більш як 1100 місць, які дістали статус об’єкта Світової спадщини ЮНЕСКО. Список містить як природні, так і культурні об’єкти, які вважають надзвичайно цінними для всього людства.

Від Великого китайського муру до Королівських ботанічних садів К’ю — престижний статус указує на те, що про ці об’єкти необхідно дбати й берегти для майбутніх поколінь.

Уже скоро комітет ЮНЕСКО проведе зустріч, щоб вирішити, які об’єкти слід додати до списку.

На сесії також обговорять місця, які перебувають під загрозою. Тобто з певних причин вони можуть втратити ті особливості, завдяки яким потрапили до списку, і їх можуть звідти видалити. Загалом визначили сім таких об’єктів. Їм загрожує або діяльність людини, або стихійні лиха.

Водночас два об’єкти хочуть виключити зі списку повністю. Рішення екстраординарне. Раніше список скорочували лише двічі. Уперше 2007-го року, коли резерват аравійських антилоп в Омані виключили через розвідки там нафти й газу. Удруге об’єкт виключили 2009-го. Це була Дрезденська долина Ельби, бо через річку проклали міст.

Тепер же можуть видалити заповідник Селус у Танзанії через будівництво там греблі, а ще британське портове місто Ліверпуль. ЮНЕСКО занепокоєна через реконструкцію тамтешніх доків і заявляє, що сучасні будівлі зіпсували його краєвид.

[Мехтільд Ресслер, директор Центру Світової спадщини ЮНЕСКО]:
«Ми не хочемо блокувати розвиток, але об’єкти мають відповідати вимогам. У Ліверпулі попри діалог, який ми вели з містом багато років, досягти балансу не вдалося. І це дуже сумно».

Серед об’єктів, яким загрожує виключення зі списку ЮНЕСКО, — Великий бар’єрний риф в Австралії. В організації вважають, що його корали можуть зникнути.

Решта шість об’єктів, — це Венеція та її лагуна, яка постраждала від надмірного туризму, вулкани Камчатки в Росії, Будапешт, природна й культурна спадщина Охридського регіону в Албанії та Північній Македонії, комплекс заповідників у Західній Африці та долина Катманду в Непалі.
Коротке посилання на цю сторінку:

Список Світової спадщини ЮНЕСКО: які об’єкти виключатьШезлонги замість засніжених схилів: французький курорт виживає в умовах теплої зимиЯк голодні калани допомагають урятувати берегову лінію американського штату КаліфорніяКенійські огієки борються порти виселення з прадавнього лісуДруга найбільша в історії Техасу пожежа знищує будинкиСтолиця В’єтнаму очолила список міст із найбруднішим повітрямПеребіжчики з КНДР розповіли свої історії на засіданні ООНЯк у популярному туристичному місті Таїланду справляються з мавпячим свавіллямМітла з пляшок: камбоджієць рятує природу від пластикуНа Кубі закінчується паливо?

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: