19.12.2024
Телеканал NTD

Австралієць навчився спілкуватися з жабами і знаходити їх у природі

Австралієць навчився спілкуватися з жабами і знаходити їх у природі

Пробираючись через ставок і розмовляючи з жабами, австралієць Майкл Махоні знову почувається дитиною. 70-річний професор біології..

Дата завантаження: 2024-04-19

video

Пробираючись через ставок і розмовляючи з жабами, австралієць Майкл Махоні знову почувається дитиною.

70-річний професор біології й захисник природи з Університету Ньюкасла в Новому Південному Уельсі навчився імітувати й розуміти численні звуки жаб. Завдяки цьому йому вдається їх знаходити в дикій природі. Каже, що щоразу насолоджується, чуючи квакання.

[Майкл Махоні, професор біології]:
«Іноді не хочу працювати, просто хочу трохи поговорити з жабами, і це така собі розвага».

Водночас австралійський експерт з амфібій побоюється, що незабаром почути квакання можна буде дедалі рідше.

В Австралії живе коло 240 видів жаб, але близько третини з них перебуває під загрозою зникнення. Причини різні: від зміни клімату й забруднення води до втрати місця існування та хвороб. За словами Махоні, у глобальному масштабі серед усіх хребетних жаби найвразливіші.

[Майкл Махоні, професор біології]:
«Якщо вони вмирають, нам потрібно запитати себе, що сталося. Вони показують нам, що ми не дуже добре дбаємо про цю планету».

За час своєї кар’єри Махоні описав 15 нових видів жаб. Але він також бачив, як вони вимирали.

[Майкл Махоні, професор біології]:
«Напевно, найсумніше в моїй кар’єрі — це те, що в молодості я виявив вид жаб, а через два роки ці жаби вимерли».

Разом з іншими вченими Махоні брав участь у дослідженні Всесвітнього фонду дикої природи після руйнівних лісових пожеж в Австралії у 2019-20 роках. Він виявив, що лихо знищило понад 50 мільйонів жаб.

Крім збереження середовища існування жаб у всій Австралії, Махоні допоміг розробити метод кріоконсервації. Це «банк» генетичного матеріалу, який допоможе відновити зниклі види.
Коротке посилання на цю сторінку:

Австралієць навчився спілкуватися з жабами і знаходити їх у природіОстанній підліток у селі: як Греція планує підвищувати народжуваністьНауковці: 2023 рік став найтеплішим за всю історію спостереженьДруга найбільша в історії Техасу пожежа знищує будинкиТисячі лікарів у Південній Кореї звільняються на знак протестуЯпонія: як живеться людям через місяць після землетрусуКовбаса з єнотів — новий делікатес у НімеччиніПеребіжчики з КНДР розповіли свої історії на засіданні ООНЕпідемія лихоманки денге може початися в Аргентині

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: