29.02.2024
Телеканал NTD

Міланські науковці вивчають мумію за допомогою комп’ютерної томографії

Міланські науковці вивчають мумію за допомогою комп'ютерної томографії

В одній із міланських лікарень комп'ютерну томографію роблять незвичайному відвідувачу — єгипетській мумії. [Сабіна Малгора, дослідниця

Дата завантаження: 2024-03-29

video

В одній із міланських лікарень комп’ютерну томографію роблять незвичайному відвідувачу — єгипетській мумії.

[Сабіна Малгора, дослідниця]:
«Це своєрідний віртуальний розтин. Можемо пройтися по нутрощах мумії, щоб її вивчити, зрозуміти, як жила й померла ця людина. Можемо дізнатися її стать, дослідити тазові кістки. Ми також проведемо хімічні й фізичні аналізи, щоб з’ясувати, як проходив процес муміфікації».

Як припускають, це останки давньоєгипетського жерця, на ім’я Анхехонс. Мумію надав для дослідження археологічний музей Бергамо.

Це частина проєкту під назвою «Мумія, яку потрібно врятувати». Він має прояснити особливості давньоєгипетських похоронних звичаїв.

[Сабіна Малгора, дослідниця]:
«Мумії — це своєрідний біологічний музей. Вони схожі на капсулу часу. За останні десять років ми, єгиптологи й дослідники, це усвідомили. Раніше єгиптологів більше цікавили археологічні предмети, прикраси, папіруси, написи тощо».

Ім’я жерця п’ять разів написано на саркофазі. Воно перекладається як «бог Хонсу живий».

Утім, результати досліджень можуть виявитися дуже несподіваними. Так, у квітні польські науковці дослідили іншу мумію. Вони гадали, що це був жрець. Але, з’ясувалося, що тіло належало жінці віком трохи більше ніж 20 років, яка на час смерті виношувала дитину.

Щодо мумії з Бергамо, науковці планують вивчити хвороби й рани цієї людини. Також хочуть реконструювати її обличчя.
Коротке посилання на цю сторінку:

Міланські науковці вивчають мумію за допомогою комп’ютерної томографіїУ Дубаї корали вирощують по-новомуНа Марсі виявили величезні поклади підземного льодуРибки даніо реріо допомагають науковцям шукати ліки проти ракуМедичні гаджети — один із головних трендів CES-2024Як за 200 років розвинулася наука про динозаврівНовий тривожний рекорд: температура океану в лютому досягла абсолютного максимумуПриватний місячний модуль «Одіссей» лежить на боці, але працюєКубинські біологи розгадують таємниці міграції птахів із Північної АмерикиЯк співають кити: данські вчені виявили спеціальний орган

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: