25.10.2024
Телеканал NTD

В Іспанії створили перші у світі біорозкладні маски

В Іспанії створили перші у світі біорозкладні маски

На цьому заводі у Валенсії виробляють унікальні маски для обличчя. Створені з нановолокон, вони легко розкладаються..

Дата завантаження: 2024-04-25

video

На цьому заводі у Валенсії виробляють унікальні маски для обличчя. Створені з нановолокон, вони легко розкладаються в природі й надійніше захищають від коронавірусу, якщо порівнювати з іншими масками.

[Хосе Марія Лагарон, працівник компанії ― розробника масок із нановолокон]:
«Нановолокна — це волокна, які в 1000 разів тонші за людську волосину. Вони утворюють вельми тонку сітку з дуже маленькими отворами. Наприклад, отвори традиційних масок можна порівняти з тенісною сіткою, а вірус — із горошиною. Тоді наша маска схожа на москітну сітку».

Такі маски до того ж добре пропускають повітря. Носити їх можна до двох діб. А утилізуються вони разом з органічними відходами.

Проблема утилізації масок сьогодні набула світових масштабів. За підрахунками природоохоронної групи OceansAsia, у 2020 році в океанах, імовірно, опинилося коло мільярда 600 мільйонів масок. А розкладаються вони приблизно 450 років.

На цьому заводі, що біля Барселони, утилізують побутові відходи. Тут спалюють і маски. Працівники кажуть, що новий винахід зменшить навантаження.

[Хорді Ромеро, працівник сміттєспалювального заводу]:
«Зараз маски для обличчя спалюють, щоб можна було отримати теплову енергію. Якби вони були біорозкладними, вони б пройшли процес біостабілізації. І вони повністю розклалися б органічно. Отже, більше не було б відходів».

Жителі Барселони до новини про екологічні маски поставилися схвально.

[жителька Барселони]:
«Вони потрібні, бо маски викидають у море, що забруднює світ».

[жителька Барселони]:
«Відколи ми почали носити маски, у Барселоні вони всюди: у парках, на пляжі й на природі. Їх кидають на землю».

Нові маски проходять останні етапи затвердження, щоб мати сертифікат якості. Скоро вони надійдуть у продаж.
Коротке посилання на цю сторінку:

В Іспанії створили перші у світі біорозкладні маскиЗа поведінкою тварин під час сонячного затемнення спостерігатимуть науковці СШАУ пластику знайшли набагато більше хімікатів, ніж виявили ранішеЯрмарок роботів проходить у данському місті ОденсеУ Німеччині розробили мікроботів, які в майбутньому допоможуть лікувати ракАвіашоу в Сінгапурі: ставка на футуристичні повітряні таксіПонад 100 нових видів морських істот виявили в океані біля берегів ЧиліДослідження: собаки розуміють більше, ніж ми думалиАстрономи знайшли найяскравіший об’єкт у Всесвіті з чорною дірою в центріВосьминоги допомогли у створенні потужних присосків

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: