29.02.2024
Телеканал NTD

Перші у світі банки виникли в Марокко

Перші у світі банки виникли в Марокко

Однією з найстаріших банківських систем є зерносховища, які використовували бербери — етнічна група, що жила на..

Дата завантаження: 2024-03-29

video

Однією з найстаріших банківських систем є зерносховища, які використовували бербери — етнічна група, що жила на півдні Марокко.

Свої сховища вони називали ігудар. Там зберігали не лише зернові культури, але й документи, бобові, олію, фініки, ювелірні вироби та багато іншого.

[Халід Аларуд, дослідник]:
«Ці колективні житниці — перше свідчення зародження банків, тобто безпечних місць для зберігання власності. Вони такі ж старі, як і ці гори. Важко навіть визначити дату, коли вони з’явилися».

Сховища зазвичай будували в безпечних місцях, де не бувало природних катаклізмів і куди складно потрапити під час війни чи спроби пограбування.

Такі укріплені споруди можна знайти на рівнині Сус і в горах Антиатлас.

[Саїд Уфкір, представник адміністрації Тассегдельта]:
«Це давній скарб. Їх вважають банком, де зберігалося таке зерно, як ячмінь і пшениця. Також там зберігали документи: сертифікати власності й коштовності, особливо срібло».

Міністерство культури Марокко нещодавно вирішило зробити сховища національним надбанням. Воно також подало заявку на включення їх до списку культурної спадщини ЮНЕСКО.
Коротке посилання на цю сторінку:

Перші у світі банки виникли в МароккоМедитацію викладають учням старших класів в одній з австралійських шкілКонкурс портретного живопису NTD пройшов у Нью-ЙоркуКурка з «драконячими лапами» — найліпший подарунок на в’єтнамський Новий рікУперше за 450 років вісім частин вівтаря епохи Відродження зібрали докупиКарнавал у Венеції може стати «платним»Полювання на скарби стає популярним хобі у Великій БританіїРеконструкцію центру Каїра хочуть почати найближчими місяцямиДесятки повітряних зміїв злетіли в небо над індійським АхмадабадомУ вірменському місті Гюмрі ще не перевелися ковалі

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: