29.07.2024
Телеканал NTD

Рейксмузей відновив утрачені фрагменти «Нічної варти» Рембрандта

Рейксмузей відновив утрачені фрагменти «Нічної варти» Рембрандта

Уперше за 300 років знамениту «Нічну варту» Рембрандта можна побачити у її первісному вигляді. Амстердамський Рейксмузей..

Дата завантаження: 2024-03-29

video

Уперше за 300 років знамениту «Нічну варту» Рембрандта можна побачити у її первісному вигляді. Амстердамський Рейксмузей провів копітку роботу й відновив утрачені фрагменти картини.

Свій шедевр Рембрандт написав у 1642 році на замовлення стрілецької роти капітана Франса Баннінга Кока, що входила до Стрілецького товариства Нідерландів. Спочатку полотно було розміром 379 на 453 сантиметри, тепер — 363 на 437 сантиметрів.

[Тако Діббітс, директор музею]:
«Приблизно 300 років тому “Нічну варту” перенесли з початкового місця в клубі громадянського ополчення до ратуші. Там картину мали повісити між дверима, але вона не вмістилася. Тоді вантажники взяли ножиці й відрізали з усіх боків смужки».

Відновити втрачене зображення вдалося завдяки копії картини, яку в XVII столітті написав Герріт Люнденс. Також фахівці зробили фотографії оригінальної «Нічної варти» з високою роздільною здатністю. Таким чином штучний інтелект створив відсутні частини полотна, зберігаючи манеру живопису Рембрандта.

[Роберт Ердманн, науковий співробітник музею]:
«Отже, ось кінцевий результат. Тут можна побачити, що край картини “Нічна варта” в її нинішньому вигляді проходить ось тут, по задній частині шолома. Усе, що лівіше — це реконструкція».

У картині з відновленими фрагментами фігура капітана Франса Баннінга Кока трохи змістилася від центру. На думку фахівців, після цього сцена стала ще динамічнішою. Наприклад, тепер зрозуміло, що барабанщик, почувши наказ про виступ, робить крок, і собака гавкає на нього.

[Тако Діббітс, директор музею]:
«Зліва з’явилися три свідки тих подій: двоє чоловіків і дитина, яка дивиться через балюстраду на головну сцену. Вони, як і ми, спостерігають за тим, що відбувається. Виходить таке собі коло — ми стоїмо тут, а вони стоять там і немов утягують нас у ті події».

Водночас співробітники музею зазначають, що копія втрачених частин картини, яку вони створили, можливо, все ж не найкраща.
Коротке посилання на цю сторінку:

Рейксмузей відновив утрачені фрагменти «Нічної варти» РембрандтаОсвіта в екстремальних умовах: навчальний центр на дереві збудували в джунглях ПеруУ Ватикані реставрують центральний елемент собору Святого ПетраЯк нещастя надихнуло мігрантку з Камеруну створити модний бренд у ЛіваніКолекції для старших дітей: новий тренд на Лондонському ярмарку іграшокФестиваль «Звуки цвітіння» починається в Ботанічних садах К’ю в ЛондоніБолівійка перетворює використану олію на мийні засобиРеконструкцію центру Каїра хочуть почати найближчими місяцямиУ швейцарському замку відкрилася перша Всесвітня бібліотека водиНовий рік Дракона відзначили в нью-йоркському Чайна-тауні грандіозним парадом

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: