25.08.2024
Телеканал NTD

«Рідке золото»: як берберські жінки роблять арганову олію

«Рідке золото»: як берберські жінки роблять арганову олію

Ці працівниці належать до корінної етнічної групи Марокко — берберів. Вони видобувають насіння з плодів арганії...

Дата завантаження: 2024-04-25

video

Ці працівниці належать до корінної етнічної групи Марокко — берберів. Вони видобувають насіння з плодів арганії. Роботі сприяє традиційна музика й пісні.

Жінки працюють на заводі в селі Тіут. Тут виробляють арганову олію, яку називають «рідким золотом».

[Мме Захра Хаккі, працівниця заводу]:
«Ми працюємо, але ще разом тішимося та співаємо».

На південному заході Марокко арганову олію здавна використовують у кулінарії. Але тепер вона дуже популярна в усьому світі як косметичний засіб для догляду за шкірою обличчя й волоссям. На місцевому ринку літр олії коштує 30–50 доларів, а на міжнародному — 250.

Виробництво починається з висушування плодів арганії на сонці. Потім дістають насіння, яке перетирають і віджимають. У виробленні харчової олії насіння попередньо обсмажують, а для виготовлення косметики використовують метод холодного віджиму.

На фабриці в Тіуті частину роботи автоматизовано. Але насіння традиційно дістають вручну. Для цього найняли 130 жінок. Підприємство оплачує їхні медичні страховки й організувало курси грамотності. А ще воно відкрило дитячий садок.

[Брахім Еррамі, голова програми розвитку Тіута]:
«Це один із перших кооперативів (із виробництва арганової олії), які є в Марокко. Він відкрився у 2002 році. Керівництво найняло групу жінок і поліпшило її матеріальне становище й умови життя».

Арганія росте лише на півдні Марокко. Дерева досягають 10 метрів заввишки й живуть до 200 років. Плід арганії зріє рік. Його насіння багате на вітамін Е, каротин, а ще незамінні й ненасичені жирні кислоти.
Коротке посилання на цю сторінку:

«Рідке золото»: як берберські жінки роблять арганову оліюВеличезну статую імператора Костянтина Великого відтворили в РиміУ швейцарському замку відкрилася перша Всесвітня бібліотека водиФруктова мода: як з ананасів роблять взуттяНовий рік Дракона відзначили в нью-йоркському Чайна-тауні грандіозним парадомКолекції для старших дітей: новий тренд на Лондонському ярмарку іграшокКитайські майстри готують повітряних зміїв до видовищного фестивалюЯк архітектура Марокко поєднує давнину із сучасністюУ Киргизстані відроджують традицію носити жіночий головний убір елечекСендбординг повертається до Намібії

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: