25.08.2024
Телеканал NTD

35 років від дня Чорнобильської катастрофи: потік туристів не зменшується

35 років від дня Чорнобильської катастрофи: потік туристів не зменшується

Автобус з іноземними туристами наближається до реактора Чорнобильської АЕС. Щоб потрапити до 30-кілометрової зони відчуження, кожному..

Дата завантаження: 2024-04-25

video

Автобус з іноземними туристами наближається до реактора Чорнобильської АЕС. Щоб потрапити до 30-кілометрової зони відчуження, кожному туристові потрібен тимчасовий пропуск, який можуть видати лише сертифіковані турфірми. І такі документи сьогодні мають великий попит.

[Катерина Гончаренко, гід]:
«Ми відвідуємо основні місця зони відчуження, вивчаємо її. Ми заглиблюємося в історію аварії і регіону загалом».

Тут усе нагадує про страшну аварію. Чорнобильська катастрофа сталася 26 квітня 1986 року. Вибух і пожежа в 4-му реакторі АЕС призвели до катастрофи, наслідки якої відчуваються й досі. Коло 600 000 осіб відправили на атомну електростанцію гасити пожежу та максимально нейтралізовувати найбільші забруднення. Упродовж кількох місяців від гострої променевої хвороби загинуло тридцять ліквідаторів.

Унаслідок аварії мільйони жителів регіону зазнали впливу небезпечного рівня радіації. Було евакуйовано мешканців сотень міст і сіл в Україні та Білорусі.

Виїхати довелося приблизно 350 тисячам осіб, зокрема й усім 45 тисячам жителів міста Прип’ять.

Тепер багатоквартирні будинки чимало років стоять пусткою, і про них ніхто не дбає.

Президент України Володимир Зеленський у 2019 році оголосив про плани перетворити Чорнобильську зону відчуження на туристичний об’єкт. Тим часом фахівці кажуть, що багато будинків руйнуються й потребують термінового ремонту.

[Катерина Гончаренко, гід]:
«Природа бере верх дуже-дуже швидко. Дерева й кущі ростуть із бетонних доріг. Більшістю доріг пересуватися машиною чи якимсь іншим транспортом досить складно — усе заросло».

Саме безлюдний вигляд Прип’яті приваблює сюди туристів з усього світу. За даними українського Державного агентства розвитку туризму, 90 % відвідувачів Чорнобильської зони відчуження — іноземці.

[Сільвія Воган, туристка]:
«Прип’ять впливає на мене гнітюче, бо тут дуже багато всього відбулося. Надто багато людей загинуло, і це вражає. Це майже неможливо, щоб щось подібне сталося».

Щодо кількості загиблих унаслідок Чорнобильської аварії суперечки тривають і досі. Багато смертей можуть бути непрямо пов’язаними з катастрофою через радіоактивні опади, які потрапили до харчового ланцюга. За підрахунками ця чисельність варіюється від 9000 до майже 100 000 осіб.
Коротке посилання на цю сторінку:

35 років від дня Чорнобильської катастрофи: потік туристів не зменшуєтьсяНа Apple подали до суду в США, звинувативши компанію в монополізації ринкуСША заступилися за Філіппіни після їхнього зіткнення з КитаємТисячі лікарів у Південній Кореї звільняються на знак протестуЯк Австралія перетворила морських шкідників на джерело цінної ікриШістьох арештовано й трьох розшукують у справі про найбільше в історії Канади викрадення золотаВикинутому в пустелі Атакама одягу дають друге життяВелика Британія наклала санкції на китайських хакерівНа грецькому острові Лесбос створили кладовище для емігрантівУ Гонконгу оприлюднили жорсткішу версію закону про нацбезпеку

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: