25.11.2024
Телеканал NTD

Байден назвав убивства вірменів 1915 року геноцидом

Байден назвав убивства вірменів 1915 року геноцидом

Президент США Джо Байден зробив заяву, яка різко зіпсувала стосунки Вашингтона з Анкарою. Він назвав убивства..

Дата завантаження: 2024-04-25

video

Президент США Джо Байден зробив заяву, яка різко зіпсувала стосунки Вашингтона з Анкарою. Він назвав убивства вірмен в Османській імперії 1915 року геноцидом.

У своїй заяві він написав, що хоче вшанувати пам’ять (цитата) «усіх тих вірмен, які загинули під час геноциду 106 років тому» (кінець цитати). Він також додав: «Ми підтверджуємо історію. І робимо це не для того, щоб когось звинуватити, а щоб те, що сталося, ніколи не повторилося».

Його слова дуже відрізняються від акуратної риторики Білого дому, яку він вів десятки років, щоб не нашкодити відносинам між країнами. Але тепер назріває дипломатичний скандал.

Так, уряд Туреччини вже оголосив, що відповість на несправедливу заяву Вашингтона. Він зазначив, що це позначиться на спробах врегулювати питання Нагірного Карабаху, а також вплине на турецько-американські відносини.

[Ібрагім Калін, прессекретар президента Туреччини]:
«Заява президента США дуже невдала й несправедлива. Ми її повністю відкидаємо й засуджуємо. Вона не спирається на історичні факти».

Багато турків теж невдоволені.

[Олкай Варлік, жителька Туреччини]:
«Тепер вони говорять про геноцид. Ми дуже цим стурбовані. Нас це хвилює».

Водночас прем’єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян написав у листі Байдену, що вірмени всього світу вітають це послання. У США почалися вірменські демонстрації. Люди вийшли відсвяткувати історичну для них подію.

[Еліза Шамшьян, учасниця демонстрації]:
«Я дуже рада, що геноцид нарешті визнали. Це перший крок до того, щоб притягнути Туреччину до відповідальності. Також інші країни побачать, що вчиняти геноцид неприйнятно. Навіть через 106 років їх можуть змусити відповідати за свої дії. Надіюся, це допоможе запобігти іншим геноцидам».

Туреччина визнає, що багато вірмен, які жили в Османській імперії, під час Першої світової війни було вбито. Однак оскаржує цифри й заперечує, що вбивства були системно організованими і є геноцидом.
Коротке посилання на цю сторінку:

Байден назвав убивства вірменів 1915 року геноцидомУ М’янмі запровадили обов’язкову військову службуФранцузькі фермери спробували заблокувати гуртовий ринок у ПарижіЛісові пожежі в Чилі дісталися морських курортів — загинуло 112 людейУрсула фон дер Ляєн може зберегти свою посаду ще на п’ять роківКанада обмежить час роботи для іноземних студентівЄменські хусити заявили про удари по двох есмінцях СШАПівденнокорейці стають у черги за дешевою цибулею на тлі зростання цінДипломатичний скандал: працівники посольства Мексики залишили ЕквадорУгорці виходять на протести через скандал навколо президентського помилування

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: