28.09.2024
Телеканал NTD

Війна проти нової Суперліги: УЄФА обіцяє заборони й дискваліфікації

Війна проти нової Суперліги: УЄФА обіцяє заборони й дискваліфікації

Керівний орган європейського футболу — УЄФА — виступив проти Суперліги. Він заявив, що гравців і клуби,..

Дата завантаження: 2024-03-28

video

Керівний орган європейського футболу — УЄФА — виступив проти Суперліги. Він заявив, що гравців і клуби, які братимуть участь у новому турнірі, може бути відсторонено від участі в інших змаганнях.

Про створення щорічного змагання оголосили 18 квітня. У ньому братиме участь певна група провідних європейських клубів. Водночас 3 із 12 клубів нової ліги — «Реал Мадрид», «Манчестер Сіті» і «Челсі» — можуть вилетіти з півфіналу Ліги чемпіонів цього сезону.

Загалом до нового футбольного турніру вже приєдналося шість команд з англійської Прем’єр-ліги плюс по три з Іспанії та Італії. Вони дістануть гарантовані місця в новому турнірі, на відміну від Ліги чемпіонів, яка вимагає, щоб команди проходили кваліфікацію через свої внутрішні ліги.

Фінансує нову Суперлігу американський інвестиційний банк JP Morgan. Він надасть клубам-засновникам грант — 4 мільярди 200 мільйонів доларів на інфраструктуру й відновлення після пандемії COVID-19.

У січні ФІФА попередила, що не визнає жодної ліги, що відкололися. Також певних гравців може бути відсторонено від участі в чемпіонаті світу.

Заборони чи інші санкції можуть покласти початок юридичним баталіям. Засновники Суперліги вже закликали ФІФА й УЄФА погодитися на переговори й заявили, що вони хочуть, щоб їхній турнір існував поряд із чинними європейськими клубними змаганнями.

Президент УЄФА висловив обурення у зв’язку зі створенням нової ліги.

[Александер Чеферін, президент УЄФА]:
«Уявіть, як здивувалися інші 235 клубів, як здивувалися ліги, як здивувалося футбольне середовище, уболівальники – уся піраміда. Це неймовірно. Усе, що відбувається, настільки аморально, що в це важко повірити, але очевидно, що у футболі все може бути».

Відомий німецький спортивний адвокат каже, що УЄФА в судах матиме менш вигідне становище.

[Марк Орт, спортивний адвокат]:
«Тільки уявіть, що “Амазон” чи “Гугл” будуть діяти аналогічним чином і заявлять, що кожен, хто пропонує товари на торгових майданчиках “Амазону”, не зможе робити цього на будь-якому конкурентному ринку. Це викличе протест. Я не можу собі цього уявити. І просто порівняйте “Амазон” і УЄФА. УЄФА – це монополіст. Він має стовідсоткову частку ринку в організації футбольних ігор і відрізняється від “Амазону”».

Створення Суперліги засудили й найбільші об’єднання вболівальників усіх англійських клубів, що до неї долучилися.
Коротке посилання на цю сторінку:

Війна проти нової Суперліги: УЄФА обіцяє заборони й дискваліфікаціїТисячі угорців знову вийшли на протест проти Віктора ОрбанаЄменські хусити завдали удару по судну свого головного союзникаФінляндія: тисячі мігрантів чекають у Росії можливості перейти кордон і потрапити до ЄСВерховний суд залишив ім’я Дональда Трампа в бюлетенях штату КолорадоЧовен із мігрантами перекинувся біля берегів ПанамиІндійські фермери-протестувальники збивають поліційні дрони повітряними зміямиГендиректор Boeing визнав наявність недоліків у контролі якостіПарламент ЄС ухвалив спірний закон про відновлення природиВлада Еквадору оголосила війну злочинним бандам

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: