Парижани скучили за вишуканою кухнею. Ресторани закриті через пандемію, і дедалі популярнішими стають так звані приватні шеф-кухарі. Вони готують страви прямо у клієнтів на кухні.
Фатіха ель-Каддауї — шеф-кухар. Вона приймає замовлення від приватних осіб, приносить із собою продукти й забезпечує сервірування, як у найкращих ресторанах міста.
До пандемії вона працювала щодня. Але тепер змушена багатьом клієнтам відмовляти.
[Фатіха ель-Каддауї, шеф-кухар]:
«Якщо говорити про бронювання, то до ковіду я була зайнята сім днів на тиждень. Але мені не доводилося відмовляти стільком гостям. Тепер я змушена це робити, бо не можу роздвоїтися. Складно, попит дуже великий».
Фатіх каже, що попит такий високий, бо люди ходили до ресторанів один-два рази на тиждень. Так, працівники компаній раніше запрошували туди клієнтів на ділові обіди. Але тепер вони влаштовують їх у себе вдома.
35-річна Валері Лакруа замовила в ель-Каддауї обід для себе й мами. Шеф-кухар пригощає їх фуа-грою, севіче, креветками в часнику та морськими гребінцями.
[Валері Лакруа, клієнтка]:
«У нас домашній ресторан. Страви приголомшливі й добре сервіровані. Ми ніби перенеслися в часи до пандемії. Ми давно вже хочемо кудись сходити з друзями та сім’єю, але не можемо».[Марі Рію, клієнтка]:
«Мені цього бракувало. Я ходила до ресторанів із дочкою і друзями. І, мушу зізнатися, я за цим сумувала. Тож ми щасливі».
За статистикою, французи проводять за столом найбільше часу з усіх народів. Для них карантинні обмеження стали особливо великим ударом.
Згідно з правилами у Франції, шеф-кухарі можуть готувати страви вдома в клієнтів. Однак замовники не можуть приходити на обід до професійних шеф-кухарів.
Утім, такі послуги не всім по кишені. Обід коштує приблизно 200 доларів на людину.
Коротке посилання на цю сторінку: