26.02.2024
Телеканал NTD

Президента Чаду вбито, армія обіцяє вибори через 18 місяців

Президента Чаду вбито, армія обіцяє вибори через 18 місяців

Армія Чаду хоче повернути владу цивільному урядові та провести вільні й демократичні вибори через 18 місяців...

Дата завантаження: 2024-04-26

video

Армія Чаду хоче повернути владу цивільному урядові та провести вільні й демократичні вибори через 18 місяців. Про це заявив віцепрезидент перехідної військової ради по державному телебаченню після того, як лідера країни в понеділок несподівано вбили.

[Джимадум Тірайна, член перехідної військової ради Чаду]:
«Створивши тимчасову військову раду, сили оборони й безпеки захопити владу не прагнуть. Ми хотіли б запевнити людей, що члени тимчасової військової ради повернуть владу цивільному урядові після вільних і демократичних виборів».

За заявою влади, президента Чаду Ідріса Дебі вбито в битві з ісламістськими повстанцями на півночі країни.

68-річний Дебі прийшов до влади внаслідок повстання 1990 року. Він керував країною на тлі постійних повстань і спроб державного перевороту.

Точна причина його смерті поки невідома. Проте очевидно, що проблеми Чаду та його союзників тепер можуть зрости.

Так, повстанське угруповання «Фронт змін і згоди в Чаді», яке базується в Лівії, уже відкинуло перехідний план військовиків і пообіцяло й далі наступати на столицю Нджамену.

Вулиці міста пусті. Люди не виходять із дому, побоюючись боїв.

[житель Нджамени]:
«Ми не хочемо, щоб під час перехідного періоду у владі був представник військовиків, бо знову виникнуть проблеми. Треба цивільний».

У 2018 році Дебі змінив конституцію, після чого він міг бути при владі аж до 2033 року. Але в суспільстві зростало невдоволення через репресії опонентів і через те, як він розпоряджався нафтовими багатствами країни.

Уряд США вже оголосив, що хотів би бачити передання влади, яке б відповідало конституції Чаду. А президент Франції сказав, що його країна втратила «хороброго друга» й союзника, що допомагав Заходу боротися з ісламістськими угрупованнями в Африці.
Коротке посилання на цю сторінку:

Президента Чаду вбито, армія обіцяє вибори через 18 місяцівГромадяни М’янми тисячами втікають до Таїланду через посилення бойових дійЄменські хусити завдали удару по судну свого головного союзникаЧовен із мігрантами перекинувся біля берегів ПанамиАмериканський штат Аризона розглядає законопроєкт проти насильницького вирізання органів у КитаїСупервівторок завершився перемогою Дональда Трампа та Джо БайденаВсесвітня продовольча програма ООН закликає рішуче відреагувати на гуманітарну кризу в ГаїтіНа Кубі закінчується паливо?Фінляндія: тисячі мігрантів чекають у Росії можливості перейти кордон і потрапити до ЄСКанада обмежить час роботи для іноземних студентів

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: