26.01.2024
Телеканал NTD

У Луксорі знайшли Загублене місто віком 3400 років

У Луксорі знайшли Загублене місто віком 3400 років

У єгипетському Луксорі виявили так зване Загублене місто віком близько 3400 років. Відомий археолог Захі Хавасс..

Дата завантаження: 2024-04-26

video

У єгипетському Луксорі виявили так зване Загублене місто віком близько 3400 років.

Відомий археолог Захі Хавасс і його команда у вересні почали шукати біля Луксора поминальний храм. Але наступними тижнями вчені стали знаходити залишки глинобитних споруд у всіх напрямках.

Зрештою вони відкопали добре збережене місто з будинками, стіни яких майже всі вціліли, а в кімнатах було чимало побутових речей. Серед них посуд і прикраси. А на цеглі видрукувано символи Аменхотепа III.

[Захі Хавасс, єгиптолог]:

«Ми вважаємо, що виявлення цього золотого втраченого міста за важливістю можна порівняти лише зі знайденням Тутанхамона. Я називаю його золотим містом, бо його заснували в золотий вік Єгипту — у 1392 році до нашої ери. Я називаю його загубленим містом, бо воно було втрачене, ніхто не вірив, що воно існує».

За словами Хавасса, місто мало три основні райони. Поки виявлено велику територію, де зберігали сандалі, а також шили одяг і огранювали дорогоцінні камені для виготовлення намист і браслетів.

[Захі Хавасс, єгиптолог]:
«Але найголовніше — статуетки цариці Тії, дружини Аменхотепа III. Ми гадаємо, що в західній частині цього міста знайдемо щось про Тутанхамона. У вересні ми розкопуватимемо територію храмів».

Знахідка розкриває життя стародавніх єгиптян у період, коли вони починали поклонятися богу Атону.

[Алі Абу Дашиш, археолог]:
«Ми завжди вважали, що давньоєгипетська культура ґрунтувалася на смерті й відродженні. Але тепер ми знаємо подробиці життя стародавніх єгиптян. Ми виявили посуд для в’яленого м’яса, знайшли предмети, які розповіли нам історію цієї землі Аменхотепа III, де почалося поклоніння Атону».

Згідно з історичними свідченнями, на території міста стояло три палаци Аменхотепа III. Там також був адміністративний і промисловий центр царства.
Коротке посилання на цю сторінку:

У Луксорі знайшли Загублене місто віком 3400 роківНові протези дають змогу відчувати температуру предметівНовий тривожний рекорд: температура океану в лютому досягла абсолютного максимумуЯк співають кити: данські вчені виявили спеціальний органВ Австралії створили глину, яка допомагає зупинити цвітіння водиРобот-кур’єр почав доставляти їжу в ТокіоУ США тестують робота, який ходитиме по перетнутій місцевості Місяця та МарсаДо нас летить одна з найяскравіших відомих кометПриватний місячний модуль «Одіссей» лежить на боці, але працюєНауковці придумали, як шум від машин перетворити на біопаливо

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: