25.09.2024
Телеканал NTD

Систему попередження про китів розробили в Ірландії

Систему попередження про китів розробили в Ірландії

Біля південного узбережжя Ірландії на воду спускають пристрій, який відстежуватиме звуки підводного життя. Улітку тут можна..

Дата завантаження: 2024-04-25

video

Біля південного узбережжя Ірландії на воду спускають пристрій, який відстежуватиме звуки підводного життя.

Улітку тут можна зустріти багато морських ссавців, зокрема фінвалів і горбатих китів. Але це також і зона жвавого судноплавства. І є велика небезпека зіткнень кораблів із морськими гігантами.

Та нині почав роботу новий проєкт. На цьому буйку закріплено гідрофон. Він відстежуватиме звуки великих морських тварин у реальному часі.

Усі дані використають для створення бази різних видів ссавців. У підсумку вийде система раннього попередження для кораблів.

[Емер Ківіні, морський еколог]:
«Ми сподіваємося використовувати акустичні дані, щоб інформація в реальному часі надходила в застосунок. Тобто моряки зможуть отримувати повідомлення, що в їхній зоні, можливо, є кит».

І вони зможуть ужити заходів.

[Емер Ківіні, морський еколог]:
«Вони можуть знизити швидкість, це також зменшить вплив звукового забруднення й ризик зіткнення».

Моряки ж надіються, що нова технологія допоможе розповісти ще більшій кількості людей, як важливо захищати морське життя.

[Кіран Коллінс, капітан корабля]:
«Ще більше людей згадає про те, що під водою є тварини. А також збагнуть, що до них потрібно ставитися із повагою, не заважати їм і не турбувати».

Дослідники сподіваються, що завдяки штучному інтелектові морські ссавці й комерційне судноплавство зможуть мирно співіснувати.
Коротке посилання на цю сторінку:

Систему попередження про китів розробили в ІрландіїНайбільший у Європі «надрукований» будинок здали в орендуУ Німеччині розробили мікроботів, які в майбутньому допоможуть лікувати ракНауковці підтвердили, що виявили новий вид давніх іхтіозаврівУ США тестують робота, який ходитиме по перетнутій місцевості Місяця та МарсаБерезень 2024 став найспекотнішим в історіїВосьминоги допомогли у створенні потужних присосківУ Дубаї корали вирощують по-новомуПонад 100 нових видів морських істот виявили в океані біля берегів ЧиліАстрономи знайшли найяскравіший об’єкт у Всесвіті з чорною дірою в центрі

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: