25.03.2024
Телеканал NTD

Як бактерія костариканських жаб допоможе перемогти смертельний грибок

Як бактерія костариканських жаб допоможе перемогти смертельний грибок

У джунглях Коста-Рики настала ніч, а отже вченим пора на полювання. Вони обстежують найтемніші закутки, аби..

Дата завантаження: 2024-04-25

video

У джунглях Коста-Рики настала ніч, а отже вченим пора на полювання. Вони обстежують найтемніші закутки, аби знайти рідкісних жаб. Невдовзі ці істоти допоможуть земноводним усієї Центральної Америки захиститися від смертоносного грибкового захворювання.

Як показали дослідження, останніми десятиліттями чисельність щонайменше 500 видів земноводних у регіоні скорочувалася. 90 з них зникли повністю.

Однак науковці Коста-Рики виявили, що місцеві жаби менш уразливі до грибка.

[Адріан Пінто Томас, керівник дослідження]:

«Головна мета дослідження — зрозуміти проблему хітридіомікозу. Це захворювання, яке спричинює паразитичний грибок у земноводних. Зокрема через нього ці істоти масово гинуть».

І вже є обнадійливі результати. Костариканська команда виявила на шкірі місцевих жаб особливу бактерію, яка захищає від грибка.

Шкіра в жаб має дуже важливу роль — через неї вони дихають. Зараження здебільшого закінчується загибеллю.

[Гілберт Альварадо, дослідник]:
«Хітридний грибок, якщо йому вдається проникнути в шкіру тварини й призвести до захворювання, спричинює два явища: ділення клітин, які опинилися всередині, і потовщення кератинового шару шкіри. Це впливає на нормальну функціональність шкіри земноводних».

Тепер науковці хочуть розробити спеціальну вакцину, яку вводитимуть земноводним, перш ніж випустити їх у дику природу.

За даними Міжнародного союзу охорони природи, сьогодні в Коста-Риці живуть 64 види амфібій, які перебувають під загрозою. Серед них жаба арлекін — річковий вид, який дуже чутливий до грибка.
Коротке посилання на цю сторінку:

Як бактерія костариканських жаб допоможе перемогти смертельний грибокСтимулятор для мозку — новий засіб проти депресіїДослідження: собаки розуміють більше, ніж ми думалиУ пластику знайшли набагато більше хімікатів, ніж виявили раніше«Скелет панди»: новий вид незвичайної морської істоти відкрили в ЯпоніїПриватний місячний модуль «Одіссей» лежить на боці, але працюєЗнахідка в Помпеях розкриває таємниці будівництва стародавніх римлянУ Дубаї корали вирощують по-новомуНовинки мобільних технологій показали на Mobile World CongressЯрмарок роботів проходить у данському місті Оденсе

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: