28.03.2024
Телеканал NTD

Дослідники-аматори допомогли НАСА позначити на мапі космосу коричневих карликів

Дослідники-аматори допомогли НАСА позначити на мапі космосу коричневих карликів

Мапа космічного простору навколо Землі стала значно повнішою завдяки дослідникам-аматорам. У цій анімації показано розташування так..

Дата завантаження: 2024-03-28

video

Мапа космічного простору навколо Землі стала значно повнішою завдяки дослідникам-аматорам.

У цій анімації показано розташування так званих коричневих карликів у межах 65 світлових років від Сонця. Це коло 640 трильйонів кілометрів.

[Дейві Кікпатрік, дослідник із Каліфорнії]:
«Ці об’єкти не горять, як зірки, мільярди років, бо не мають внутрішнього джерела енергії. Тільки-но вони гинуть, то починають повільно остигати».

Дослідники-волонтери шукають коричневих карликів із 2017 року в межах проєкту НАСА «Дев’ята планета». Це ініціатива, у якій аматори допомагають професіоналам. Така співпраця знадобилася, бо в січні 2020 року припинив свою роботу космічний телескоп “Спітцер”. А саме він допомагав визначити відстань до коричневих карликів і їхнє точне розташування.

[Дейві Кікпатрік, дослідник із Каліфорнії]:
«Мали приблизно рік, щоб закінчити всі вимірювання. Саме тоді я зв’язався з користувачами Backyard Worlds і запропонував об’єднати зусилля. Хотів отримати список із кандидатів на коричневих карликів, бо в нас добігав кінця час, виділений на цю роботу».

Зрештою виявили десятки карликів.

[Леопольд Грамайс, астроном-аматор]:
«Це моє хобі. Хтось дивиться спортивні змагання, а я розглядаю зірки. Але це залежить від настрою і вільного часу. Іноді я витрачаю по дві години на тиждень, а іноді по 20».

Користувачі Backyard Worlds переглядають інфрачервоні зображення, отримані за допомогою телескопа НАСА «Вайс» (WISE). Зокрема короткі анімації, що показують, як з роками змінюються невеликі ділянки неба.

Потім за рухомими об’єктами, зазначеними користувачами, стежать професійні астрономи. Зараз зображення переглядає коло 150 тисяч користувачів.
Коротке посилання на цю сторінку:

Дослідники-аматори допомогли НАСА позначити на мапі космосу коричневих карликівСтимулятор для мозку — новий засіб проти депресіїЗнахідка в Помпеях розкриває таємниці будівництва стародавніх римлянЯк за 200 років розвинулася наука про динозаврівНові протези дають змогу відчувати температуру предметівМишку замінили жести: нову технологію показали на Світовому конгресі мобільних технологійНауковці придумали, як шум від машин перетворити на біопаливоВ Австралії успішно розводять рідкісних риб із «руками»Як можна визначити рак грудей за відбитком пальцяДо нас летить одна з найяскравіших відомих комет

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: