29.09.2024
Телеканал NTD

Тихіше, ніж на Різдво: локдауни у 2020-му вдвічі знизили шумове забруднення

Тихіше, ніж на Різдво: локдауни у 2020-му вдвічі знизили шумове забруднення

2020 рік став найтихішим на Землі за останні десятиліття. Про це свідчать наукові дослідження сейсмологів із..

Дата завантаження: 2024-03-29

video

2020 рік став найтихішим на Землі за останні десятиліття. Про це свідчать наукові дослідження сейсмологів із 33 країн. Фахівці зібрали дані 185 сейсмічних станцій з усього світу.

Відколи почалася пандемія та локдауни, шумове забруднення в містах знизилося вдвічі. Дослідники кажуть, що під час карантину було тихіше, ніж на Різдво й Новий рік.

[Мішель Марті, сейсмолог]:
«Причина в тому, що люди стали менше пересуватися, трафік на дорогах теж зменшився, почала зупинятися промисловість. Це видно зі сейсмічних вимірювань».

Спочатку затих Китай, потім Італія, а далі й решта Європи та Америка. Під час карантину спорожніли вулиці й шосе, у небі не було літаків, затихла залізниця, зупинилися заводи й будівництва.

[Мішель Марті, сейсмолог]:
«Швейцарські дослідники й наші іноземні партнери реєстрували явне зниження шумового забруднення. Це тривало кілька тижнів під час карантину в різних країнах. Зі сейсмічних даних можна побачити, як там поширювався вірус».

Зниження акустичного забруднення вигідне сейсмологам.

[Мішель Марті, сейсмолог]:
«У деяких районах ми змогли виявити більше слабких локальних землетрусів, які зазвичай не чутно в навколишньому шумі».

Шумове забруднення шкодить здоров’ю людей. За рекомендацією ВООЗ, його рівень не має бути більшим за 20‒30 дБ. Коли він виходить за ці межі, то порушується сон, виникає дратівливість, підвищується кров’яний тиск. Від дуже гучних звуків навіть можна оглухнути.

Дослідники кажуть, що, коли акустичне забруднення зменшилося, у містах стало ліпше чути звуки природи, наприклад спів птахів і шелест листя.
Коротке посилання на цю сторінку:

Тихіше, ніж на Різдво: локдауни у 2020-му вдвічі знизили шумове забрудненняНайбільший у Європі «надрукований» будинок здали в орендуМишку замінили жести: нову технологію показали на Світовому конгресі мобільних технологійНоутбук із подвійним екраном та майбутнє прозорих дисплеїв — новинки CES-2024В Австралії почали спостерігати з космосу за чужорідними буйволамиМедичні гаджети — один із головних трендів CES-2024Найдавніші в Південній Америці наскельні малюнки знайшли в аргентинській ПатагоніїЯк «суперличинки» допоможе розв’язати проблему перероблення пластикуУ пластику знайшли набагато більше хімікатів, ніж виявили ранішеВ Аргентині комарів опромінюють радіацією, щоби перемогти епідемії

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: