28.07.2024
Телеканал NTD

Французькі науковці намагаються зрозуміти, чому COVID-19 супроводжується втратою нюху

Французькі науковці намагаються зрозуміти, чому COVID-19 супроводжується втратою нюху

Еван Сеса раніше любив поїсти. Тепер для нього це просто рутина. Якось, коли у вересні він..

Дата завантаження: 2024-03-28

video

Еван Сеса раніше любив поїсти. Тепер для нього це просто рутина. Якось, коли у вересні він обідав рибою, то з подивом виявив, що не відчуває смаку. Відтоді 18-річний студент їсть лише, щоб наповнити шлунок, оскільки відчуває тільки солодкість і солоність, і то ледь-ледь.

[Еван Сеса, студент]:
«Іноді пропускаю приймання їжі, бо мені здається, що я просто гаю час, — їсти не хочеться. Раніше я насолоджувався їжею, усілякими стравами й закусками. Тепер мені її не хочеться. Через це я схуд на півтора кілограма. Це трохи дратує».

Тепер Сесу та інших людей, що перехворіли на COVID, обстежують учені в Ніцці. Долучили й парфумерів із сусіднього міста Грас.

Дослідниця Александра Плонка перевіряє ступінь утрати нюху в Евана. Молодик плутає запахи навіть дуже високої концентрації. Троянди йому пахнуть як горіхи. Він також неправильно визначає лаванду, шоколад та грушу. Угадує лише мигдаль.

Крім цього, дослідники перевіряють концентрацію уваги Сеси та його усне мовлення. Вони хочуть зрозуміти, чи пов’язана втрата нюху з іншими наслідками коронавірусу, серед яких розсіяна увага.

А це ще одна пацієнтка, Габріелла. Вона готова терпіти будь-які незручності, щоб повернути втрачений нюх.

[Габріелла Форджоне, учасниця досліджень]:
«Іноді хочеться щось з’їсти. Та я не відчуваю смаку, тому засмучуюсь. Понад три місяці… Здається, це вже занадто довго».

Навіть фахівці поки не можуть пояснити, чому пацієнти з COVID так часто втрачають нюх. Здебільшого у хворих нюх відновлюється за кілька тижнів. Але в деяких це триває вже близько пів року.

Найтриваліший зареєстрований термін відсутності нюху — рік.

[Оріан Грос, експерт із нейробіології]:
«Можна поліпшити нюх, просто стимулюючи його за допомогою домашніх реабілітаційних наборів. Ми сподіваємося вдосконалити лікування, зробити його масштабнішим і повернути спогади про ці смаки й запахи, які пов’язані між собою».

Ще одна цікава особливість: серед тих, хто втрачає нюх, багато молодих. Учені непокояться, що в когось такий стан може зберегтися надовго. Вони також кажуть, що нездатність відчувати смак може призвести до депресії і пригніченого стану, а ще до втрати ваги.
Коротке посилання на цю сторінку:

Французькі науковці намагаються зрозуміти, чому COVID-19 супроводжується втратою нюху«Скелет панди»: новий вид незвичайної морської істоти відкрили в ЯпоніїЯк за 200 років розвинулася наука про динозаврівНайдавніші в Південній Америці наскельні малюнки знайшли в аргентинській ПатагоніїСтимулятор для мозку — новий засіб проти депресіїЯк «суперличинки» допоможе розв’язати проблему перероблення пластикуНауковці придумали, як шум від машин перетворити на біопаливоПриватний місячний модуль «Одіссей» лежить на боці, але працюєВід грилів до заслінок для кішок: ШІ майже скрізь на виставці CESМорозильні камери з відходів роблять у кенійському місті Момбаса

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: