29.02.2024
Телеканал NTD

У Франції тестують пристрій, який дає змогу зробити тест на COVID-19 удома

У Франції тестують пристрій, який дає змогу зробити тест на COVID-19 удома

Французькі дослідники розробляють пристрій, який, якщо під'єднати його до звичайного смартфона, дасть змогу пройти тести на..

Дата завантаження: 2024-03-29

video

Французькі дослідники розробляють пристрій, який, якщо під’єднати його до звичайного смартфона, дасть змогу пройти тести на коронавірус у домашніх умовах.

Прототип називається CorDial-1. Його використання поки не затвердили, але під час випробувань на 300 зразках точність показала 90 % у порівнянні зі звичайними тестами ПЛР.

Апарат видає результат через 10 хвилин, тоді як, користуючись ПЛР-тестом, потрібні години й лабораторні умови.

[Сабіна Шунеріц, професор хімії]:

«Хтось бере у вас мазок із носа. Ви ставите його прямо на електрод, потім відставляєте телефон і відходите на кілька хвилин випити кави, з’їсти морозиво чи прийняти душ. Через 10 хвилин повертаєтеся, вставляєте пристрій у смартфон і дивитеся на отриманий сигнал. Від його висоти залежить, який результат: позитивний чи негативний».

У світі вже є швидкі портативні тести на COVID-19. Однак багато вчених сумніваються в їхній надійності. Що ж до цього тесту, то дослідники впевнені, що вони даватимуть точні результати.

Тут використано фрагменти антитіл чи нанотіла тварин родини верблюдові, зокрема власне верблюдів, дромадерів, лам та альпак. Їхні антитіла стійкіші, ніж в інших тварин.

Нанотіла поміщають на поверхню електрода. Коли вони контактують із шиповим білком вірусу SARS-CoV-2, то викликають зміну електричного сигналу.

Коли пристрій завбільшки з велику флешку вставляють у смартфон, цей сигнал перетворюється на криву.

[Раба Букерруб, дослідник]:
«Можна використовувати його не лише, щоб шукати COVID. Ми можемо також адаптувати його для виявлення будь-якого іншого біоматеріалу й бактерій. Це дуже просто. Треба взяти дуже маленький датчик і поміняти лише хімічний склад, тобто молекулу-рецептор. Усе інше — без змін».

Найближчі три місяці триватимуть випробування апарата. У них візьме участь більш як 1000 добровольців.
Коротке посилання на цю сторінку:

У Франції тестують пристрій, який дає змогу зробити тест на COVID-19 удомаУ пластику знайшли набагато більше хімікатів, ніж виявили ранішеНайдавніші в Південній Америці наскельні малюнки знайшли в аргентинській ПатагоніїЯк співають кити: данські вчені виявили спеціальний органЯк «суперличинки» допоможе розв’язати проблему перероблення пластикуЯрмарок роботів проходить у данському місті ОденсеНайбільший у Європі «надрукований» будинок здали в орендуCES-2024: інтелектуальні фени, телевізори та маски для обличчяНові протези дають змогу відчувати температуру предметівСтимулятор для мозку — новий засіб проти депресії

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: