19.10.2024
Телеканал NTD

Марсохід «Наполегливість» відправив на Землю перші звуки Марса

Марсохід «Наполегливість» відправив на Землю перші звуки Марса

НАСА оприлюднило перше високоякісне відео посадки апарата «Наполегливість» на Марс. У трихвилинному ролику можна побачити, як..

Дата завантаження: 2024-04-19

video

НАСА оприлюднило перше високоякісне відео посадки апарата «Наполегливість» на Марс. У трихвилинному ролику можна побачити, як розкривається величезний оранжево-білий парашут, а також як підіймається хмара червоного пилу, коли марсохід наближається до поверхні.

Космічна лабораторія здійснила посадку 18 лютого в районі дельти давньої річки в кратері Езеро. Вона також відправила деякі звуки, записані на поверхні Марса.

Один із мікрофонів, який мав записати звуки посадки, не спрацював. Однак на Землю прийшли файли із шумом самого марсохода й поривами вітру.

[Девід Груел, інженер НАСА]:

«Це тихе дзижчання, яке ви чуєте на задньому плані, — шум, що видає марсохід. Але потім чутно справжній порив вітру на поверхні Марса, уловлений мікрофоном і відправлений нам на Землю. Це був порив вітру швидкістю коло п’яти метрів за секунду».

Марсохід обладнали мікрофоном уперше. Точніше, на ньому два мікрофони, а також 25 камер. Більша частина з них вимкнулася після посадки.

[Баптіст Чайд, інженер НАСА]:
«Мікрофон додасть п’яте відчуття в дослідження Марса, дасть змогу почути атмосферу. З цим мікрофоном ми відкриємо нову еру у вивченні планети. Яка чудова й проста ідея — поєднувати прекрасні зображення ландшафту Марса зі звуком».

Мікрофон знадобиться, коли марсохід розрізатиме лазером кам’яну породу. Науковці по звуку зможуть визначити щільність каменів. Також вони контролюватимуть справність обладнання, аналізуючи шум, яке воно видає.

Водночас учені попереджають, що звуки чутимуться не так, як на Землі. На Червоній планеті температура нижча, а атмосфера не така щільна й складається здебільшого з вуглекислого газу. Це означає, що звуки здаватимуться тихішими, а високочастотні тони будуть дуже приглушеними. Дослідники кажуть, що це схоже на те, як лунають звуки через стіну.
Коротке посилання на цю сторінку:

Марсохід «Наполегливість» відправив на Землю перші звуки МарсаМорозильні камери з відходів роблять у кенійському місті МомбасаМишку замінили жести: нову технологію показали на Світовому конгресі мобільних технологійЕкспрес-тести із жуйок планують виробляти в ШотландіїКубинські біологи розгадують таємниці міграції птахів із Північної АмерикиРобот-кур’єр почав доставляти їжу в ТокіоУ Дубаї корали вирощують по-новомуНайдавніші в Південній Америці наскельні малюнки знайшли в аргентинській ПатагоніїУ США тестують робота, який ходитиме по перетнутій місцевості Місяця та МарсаДослідження: собаки розуміють більше, ніж ми думали

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: