25.12.2024
Телеканал NTD

Нове дослідження: бабки відновлюють баланс, роблячи сальто назад

Нове дослідження: бабки відновлюють баланс, роблячи сальто назад

Дослідники з Імперського коледжу Лондона вивчили, як бабки контролюють свій політ і зберігають рівновагу. Використовуючи високошвидкісні..

Дата завантаження: 2024-04-25

video

Дослідники з Імперського коледжу Лондона вивчили, як бабки контролюють свій політ і зберігають рівновагу.

Використовуючи високошвидкісні камери й комп’ютерну графіку, вони з’ясували, що ці комахи мають природний механізм вирівнювання балансу.

[Сем Фабіан, автор дослідження]:
«Зазвичай, якщо ми говоримо про контроль руху в комах і збереження балансу, це дуже активний процес, бо вони дуже маленькі. Ми очікували, що бабки робитимуть те ж саме. Коли ми їх скидали догори ногами з платформи, то навіть бабки в непритомному стані переверталися в потрібне положення».

Дослідники з’ясували, що бабки для стабілізації роблять сальто назад. Водночас мертві бабки просто падали вниз.

[Сем Фабіан, автор дослідження]:
«Це інстинктивний маневр, невелике сальто назад, яке дає їм змогу швидко відновити рівновагу».

Для дослідження вчені закріпили на лапках двадцяти бабок крихітні магніти, а також датчики, що відстежують рух. За допомогою таких же датчиків роблять комп’ютерну графіку для голлівудських фільмів.

У результаті отримали об’ємні зображення того, як бабки рухаються.

[Сем Фабіан, автор дослідження]:
«Щоб провести дослідження, потрібна спеціальна система захоплення рухів».

Учені сподіваються, що в майбутньому їхнє дослідження допоможе створити літальні апарати нового покоління, зокрема дрони.
Коротке посилання на цю сторінку:

Нове дослідження: бабки відновлюють баланс, роблячи сальто назадПриватний місячний модуль «Одіссей» лежить на боці, але працюєУ Німеччині розробили мікроботів, які в майбутньому допоможуть лікувати ракНовинки мобільних технологій показали на Mobile World CongressЛичинки коралів збирають біля берегів Таїланду, щоб урятувати рифиКубинські біологи розгадують таємниці міграції птахів із Північної АмерикиВ ОАЕ знайшли золоті монети віком 2000 роківЛичинок коралів заманюють до рифів за допомогою звуківНайбільший у Європі «надрукований» будинок здали в орендуРобот-кур’єр почав доставляти їжу в Токіо

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: