26.07.2024
Телеканал NTD

Реставратор переїхав із Греції до Туреччини, щоб рятувати фрески християнських церков

Реставратор переїхав із Греції до Туреччини, щоб рятувати фрески християнських церков

Грецький реставратор Венізелос Гаврилакіс використовує збільшувальні стекла, ватяні палички й делікатний підхід, щоб відновлювати давні фрески..

Дата завантаження: 2024-04-26

video

Грецький реставратор Венізелос Гаврилакіс використовує збільшувальні стекла, ватяні палички й делікатний підхід, щоб відновлювати давні фрески й ікони в церквах Стамбула. 44-річний майстер переїхав до Туреччини вісім років тому. Відтоді він та його колеги попрацювали над десятками артефактів у 25 грецьких православних церквах.

Зараз Венізелос трудиться над твором під назвою «Преображення Господнє». Каже, що через пандемію робота забрала більше часу, ніж зазвичай.

[Венізелос Гаврилакіс, реставратор із Греції]:
«Так, цей період непростий, але він теж закінчиться. З іншого боку, нашу роботу над цими дорогоцінними й безсмертними артефактами люди зможуть побачити завжди, зможуть зарядитися від неї натхненням і силою. Вони також згадають про безмежні можливості людини, яка створює такі дивовижні речі».

У Туреччині зростають побоювання щодо збереження артефактів християнської візантійської й мусульманської османської епох. Такі речі часто або не реставрують зовсім, або доручають некваліфікованим майстрам.

Водночас Гаврилакіс дає на свою роботу довічну гарантію. Він також каже, що своїм проєктом хоче закликати всіх людей до єднання.

[Венізелос Гаврилакіс, реставратор із Греції]:
«Гадаю, заклик церкви до людей об’єднуватися в ці непрості часи пандемії почуто. Ми всі маємо тримати духовний зв’язок, маємо допомагати один одному й робити щось на благо суспільства».

Торік Туреччина вирішила перетворити на мечеті знаменитий собор святої Софії і церкву Христа Спасителя в Полях — ще одну визначну пам’ятку візантійської архітектури. Це викликало критику з боку експертів, церковних лідерів і західних країн. Вони висловили стурбованість, що внаслідок перетворення фрески та інші артефакти можуть пошкодити.

Гаврилакіс навчався в Італії та Греції, де працював у понад 40 церквах. У Стамбулі найстаріше зображення, яке він і його команда відновили, це фаюмський портрет II‒III століть до нашої ери.
Коротке посилання на цю сторінку:

Реставратор переїхав із Греції до Туреччини, щоб рятувати фрески християнських церковЯк пінгвінів захищають від пожеж на австралійському острові ФіліппПрофесори-медики Південної Кореї масово звільняються, щоби підтримати стажистівПрезидент Південної Кореї закликав лікарів-страйкарів шукати компромісЯк у популярному туристичному місті Таїланду справляються з мавпячим свавіллямВикинутому в пустелі Атакама одягу дають друге життяСтрілянина в техаській церкві: на зброї стрільця була наклейка «Палестина»Яку країну визнали найщасливішоюУ Ріо намагаються зупинити спалах лихоманки денге до кульмінації карнавалуШезлонги замість засніжених схилів: французький курорт виживає в умовах теплої зими

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: