25.01.2024
Телеканал NTD

Біонічні рукавички повернули радість 80-річному бразильському піаністові

Біонічні рукавички повернули радість 80-річному бразильському піаністові

Знаменитий бразильський піаніст Жуан Карлос Мартінс уперше за 25 років грає на фортепіано десятьма пальцями. Через..

Дата завантаження: 2024-04-25

video

Знаменитий бразильський піаніст Жуан Карлос Мартінс уперше за 25 років грає на фортепіано десятьма пальцями. Через хвороби й нещасні випадки руки погано його слухаються. Музикувати попри недугу йому допомагають біонічні рукавички.

[Жуан Карлос Мартінс, піаніст]:
«Можливість знову грати всіма пальцями після двадцяти років перерви для мене, вісімдесятирічної людини, — справжнє диво».

Піаніст прославився як один із найкращих у світі виконавців Баха. Він записав усі клавішні твори німецького композитора. Мартінс також був провідним піаністом Симфонічного оркестру Бостона й Лос-Анджелеської філармонії.

Замолоду в нього з’явилася дистонія, що викликала мимовільні скорочення м’язів. А у 28 років, граючи у футбол, він упав на праву руку.

[Жуан Карлос Мартінс, піаніст]:
«Пошкодився ліктьовий нерв, і я подумав про самогубство. Я пішов у ванну з бритвою, аж раптом задзвонив телефон. Це був мій викладач гри на фортепіано з Бразилії, а я перебував у Нью-Йорку. Ми проговорили 15 хвилин, хоча спочатку я не хотів відповідати. Я відкинув бритву й зрозумів, що значить любити життя».

На цьому нещастя не закінчилися. У 95-му піаніст був у Болгарії, і на нього напали грабіжники. Тоді його вдарили по голові, і права рука перестала рухатися.

Допомогти музикантові вирішив винахідник Убіратан Бізарру. Він розробив неопренові біонічні рукавички, які допомагають пальцям рухатися.

[Убіратан Бізарру, винахідник]:
«Він збирався на операцію і прощався зі своїми руками. Тоді я подумав: чи є хоч якесь просте розв’язання цієї проблеми? Наступного дня я почав думати про пристрій, що допоміг би його пальцям ворушитися».

На виготовлення таких рукавичок потрібно чотири дні й менш ніж 100 доларів. Винахідник уже експортує ці вироби до Європи.

А літній піаніст щодня музикує. Йому доводиться, як у дитинстві, заново опановувати гру на піаніно. Але він сповнений рішучості досягти успіху й знову виконувати твори класичних композиторів.

[Жуан Карлос Мартінс, піаніст]:
«Сподіваюся, що зможу зіграти це й показати, що людина ніколи не має втрачати надію».

Коротке посилання на цю сторінку:

Біонічні рукавички повернули радість 80-річному бразильському піаністовіПівнічномакедонець тримає вдома 600 папуг, і їх стає дедалі більшеЯк мисливець за камінням знаходить матеріал для ювелірних виробівСтамбул: як собаки-терапевти допомагають в аеропортуУ Бухаресті авіапасажирів здивували цирковою виставоюДесятки аеростатів літали над швейцарським містечком в альпійській долиніЯк колишній пілот після звільнення став готувати традиційний сир халуміФестиваль у Стамбулі: мільйони тюльпанів прикрасили містоМоре щенячої любові дістали шанувальники йоги з нагоди Дня святого ВалентинаСмугастий дебютант: тримісячне тигреня показали публіці в зоопарку в Римі

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: