Пишні й багатолюдні весільні церемонії для жителів Кашміру були традиційними впродовж кількох останніх століть. Та зараз людям доводиться міняти свої звички через карантин і заходи соціального дистанціювання.
Влада обмежила кількість гостей. До того ж тепер потрібно одержувати дозвіл на церемонію.
За кілька місяців до пандемії сім’я Халіда Башира склала список із сотень гостей, яких збиралися запросити на весілля його сестри. Зрештою його довелося скоротити до 150 найближчих родичів і друзів.
[Халід Башир, житель Кашміру]:
«Ми очікували, що збереться понад 800 осіб. Та, на жаль, через пандемію, через COVID-19 гостей тепер лише 150, включно з дітьми, жінками та чоловіками».
Зазвичай частування для весілля готують на вогнищах професійні кухарі. За один вечір можуть подати до 30 основних страв. Водночас для приготування кожного виду використовують різні частини ягнят. Так вдається зменшити відходи.
Представники цієї професії кажуть, що дуже потерпають через пандемію, оскільки багато весіль переносять. Однак біди почалися раніше, коли влада Індії позбавила штат Джамму та Кашмір його напівавтономного статусу.
[Гулам Кадір, шеф-кухар]:
«Рік тому, після 5 серпня, ми зазнали великих втрат, потім настала зима. Ми мали надію, що цього року надолужимо втрачене. На жаль, на світ налетіла пандемія, і це позначилося на кашмірських бенкетах. Цього року втрати сягають коло 80 %».
Тепер перед кухарями стоїть непросте завдання: під час весіль гарантувати безпеку і собі, і гостям.
[Гулам Кадір, шеф-кухар]:
«Ми дотримуємося всіх обов’язкових запобіжних заходів: носимо маски й часто миємо руки. Ми робимо це, бо не хочемо, щоб гості захворіли».
Також змінилося й традиційне сервірування столу. Раніше їжу викладали на великі блюда. А тепер кожному гостю приносять окрему тарілку.
Коротке посилання на цю сторінку: