24.06.2024
Телеканал NTD

Модні аксесуари з риб’ячої шкіри: французький стартап позбавляє планету від відходів

Модні аксесуари з риб'ячої шкіри: французький стартап позбавляє планету від відходів

Ці ремінці, браслети й обкладинки для документів — модні аксесуари на ринку товарів класу люкс. Їхня..

Дата завантаження: 2024-04-24

video

Ці ремінці, браслети й обкладинки для документів — модні аксесуари на ринку товарів класу люкс. Їхня особливість у тому, що вони виготовлені з риб’ячої шкіри. Її вичинює французька компанія.

Це старовинне ремесло відроджується в багатьох країнах. Водночас воно допомагає позбавити планету від великого обсягу відходів.

[Бенжамен Малатре, голова компанії — обробника риб’ячої шкіри]:
«Наше завдання — дати цьому матеріалові друге життя, перетворивши його на шкіру для виробництва предметів розкоші, таких як аксесуари, одяг та взуття».

Співробітники компанії збирають шкіру лосося в ресторанах. Потім її очищують від жиру й луски. Після цього починається процес дублення. Він триває майже два тижні. За один раз обробляють 1000 риб’ячих шкірок.

[Бенжамен Малатре, голова компанії — обробника риб’ячої шкіри]:
«Шкіра лосося має особливі властивості. Вона еластична й тонка. Її товщина — менша ніж пів міліметра. Водночас вона майже така ж міцна, як шкіра великої рогатої худоби. Це вражає».

Зовні риб’яча шкіра схожа на ту, що в ящірок. За рік компанія збирає 10‒12 тонн матеріалу з лососів, з яких виходить десять тисяч вичинених шкірок. Також не оминають увагою матеріал із коропів і осетрових.

Французький стартап працює майже рік, і вже має 250 замовників. Серед них — знані модні бренди й ремісничі компанії.

Риб’яча шкіра зносостійка й довговічна завдяки щільно розташованим колагеновим волокнам. Водночас вона дихає, м’яка й водонепроникна. У процесі вичинення використовують мало хімічних речовин, тому цей матеріал ще й екологічний.
Коротке посилання на цю сторінку:

Модні аксесуари з риб’ячої шкіри: французький стартап позбавляє планету від відходівЧерез спеку в столиці Чилі оголосили червоний рівень небезпекиДруга найбільша в історії Техасу пожежа знищує будинкиСтрілянина в техаській церкві: на зброї стрільця була наклейка «Палестина»У Ріо намагаються зупинити спалах лихоманки денге до кульмінації карнавалуСрібна шахта відродила занепале боснійське містоРік після землетрусу: як у Туреччині відновлюють життяЯк у популярному туристичному місті Таїланду справляються з мавпячим свавіллямШтат США Нью-Джерсі сподівається вийти на ринок кленового сиропуУ Словенії завершили земляні роботи в новому тунелі, який веде до Австрії

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: