28.05.2024
Телеканал NTD

Гонконзького медіамагната й активістку звільнили під заставу

Гонконзького медіамагната й активістку звільнили під заставу

За два дні після арешту під заставу звільнили гонконзького медіамагната й прихильника продемократичного руху Джиммі Лая,..

Дата завантаження: 2024-03-28

video

За два дні після арешту під заставу звільнили гонконзького медіамагната й прихильника продемократичного руху Джиммі Лая, а також молоду активістку Агнес Чоу.

Обох затримали в межах нового закону про нацбезпеку, який Пекін нещодавно безпосередньо ухвалив в автономному регіоні.

Джиммі Лай — власник місцевої газети Apple Daily. Біля поліційної дільниці його зустрічали десятки журналістів і прихильників. Другі вигукували «Підтримуємо Apple Daily до кінця».

Коли його арештували, біля газетних кіосків Гонконгу вишикувалися черги. Люди купували його видання, щоб виразити підтримку.

Лай народився в материковому Китаї. У 12-річному віці втік до Гонконгу на рибальському човні. Сьогодні його вважають одним із головних продемократичних активістів регіону та затятим критиком компартії КНР.

23-річна активістка Агнес Чоу, вийшовши на волю, поспілкувалася зі ЗМІ. Вона сказала, що режим використовує закон про нацбезпеку, щоб переслідувати дисидентів.

[Агнес Чоу, активістка]:
«Очевидно, що режим та уряд використовують закон про національну безпеку, щоб репресувати політичних опонентів. І в такій ситуації, у якій опинилася я, у майбутньому опинятиметься дедалі більше гонконжців».

Разом із Лаєм та Чоу заарештовано ще вісім активістів і працівників ЗМІ. Крім того, влада оголосила про нове правило для журналістів: до висвітлення подій допускатимуться лише представники затверджених медіа.

Згідно з новим законом, китайська поліція може заарештувати кого завгодно, звинувативши в підриві влади, сепаратизмі, тероризмі чи у зв’язках з іноземними силами. Максимальний термін покарання — довічне ув’язнення.
Коротке посилання на цю сторінку:

Гонконзького медіамагната й активістку звільнили під заставуАвстралію «вразив» смертний вирок для австралійського блогера в КитаїГонконгу загрожує новий закон про нацбезпеку — ще жорсткішийУ Гонконгу оприлюднили жорсткішу версію закону про нацбезпекуНаселення Китаю зменшується другий рік поспільОдна пропозиція на тисячу заявок: молоді китайці не можуть знайти роботуСуд Гонконгу вирішив ліквідувати китайського будівельного гіганта EvergrandeТибетці звинуватили Китай у шпигунстві за тибетською діаспороюТайвань відігнав катер берегової охорони КНР від своїх островів ЦзіньменьКитай обурений санкціями, запровадженими через війну в Україні

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: