27.12.2024
Телеканал NTD

Національний симфонічний оркестр США зіграв на старовинних інструментах

Національний симфонічний оркестр США зіграв на старовинних інструментах

Коли Джанандреа Нозеда диригує оркестром, він хоче, щоб інструменти буквально співали, і називає це «італійським стилем»..

Дата завантаження: 2024-04-27

video

Коли Джанандреа Нозеда диригує оркестром, він хоче, щоб інструменти буквально співали, і називає це «італійським стилем» виконання.

І, працюючи в Національному симфонічному оркестрі США, він намагався навчити американських музикантів цієї італійської манери.

З цією метою він навіть тимчасово дав музикантам дев’ять інструментів, які сам придбав: сім скрипок, один альт та одну віолончель. Усі вони — роботи італійських майстрів 1686–1835 років. Більшість музикантів оркестру купити собі такі не може.

[Джанандреа Нозеда, диригент]:

«Важко знайти музиканта, який має “страдіварі”. Принаймні я таких не зустрічав. “Страдіварі” завжди належить банку, фонду чи колекціонерові».

Нозеда почав позичати інструменти понад десять років тому.

[Джанандреа Нозеда, диригент]:

«Це був мій спосіб відплатити музиці за те, що вона мені дала. І цим жестом я мотивую музикантів оркестру, які отримали ці інструменти. Це також допомагає мені підвищити якість звучання струнних інструментів та оркестру».

Історичні інструменти мали центральне місце на недавньому виступі Національного симфонічного оркестру США в театрі «Ла Скала», що в Мілані.

Друга скрипка Марісса Реньї грає на інструменті Санто Серафіна, виготовленому у Венеції 1725 року.

[Марісса Реньї, скрипалька]:

«Цей інструмент звучить дуже приємно … Це просто дуже солодкий, але водночас дуже багатий і соковитий звук».

Зараз Нозеда та його оркестр здійснюють турне дев’ятьма містами. Для 59-річного диригента це стало поверненням на батьківщину та дебютом оркестру перед вибагливою італійською публікою.
Коротке посилання на цю сторінку:

Національний симфонічний оркестр США зіграв на старовинних інструментахНовий рік Дракона відзначили в нью-йоркському Чайна-тауні грандіозним парадомБоснійські майстри прикрашають великодні яйця розписом та навіть підковамиДодав життєрадісності в мистецтво: виставка картин Франса Галса відкрилася в АмстердаміРаніше втрачену гітару Джона Леннона виставлять на аукціонТуніська співачка хоче відродити в країні давню берберську мовуРеконструкцію центру Каїра хочуть почати найближчими місяцямиУ Хорватії прихід весни святкують Фестивалем вогнівНайвідоміший храм Камбоджі хоче повернути колишню кількість туристівЕксклюзивні й дорогі: глобуси, як і раніше, потрібні покупцям

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: