21.12.2024
Телеканал NTD

Водяну битву в Таїланді можуть внести до списку ЮНЕСКО

Водяну битву в Таїланді можуть внести до списку ЮНЕСКО

Ось така водяна битва щороку спалахує в Таїланді. У хід ідуть шланги, відра та пластмасові пістолети...

Дата завантаження: 2024-05-21

video

Ось така водяна битва щороку спалахує в Таїланді. У хід ідуть шланги, відра та пластмасові пістолети. Так тут відзначають Сонгкран — тайський Новий рік. Це найтриваліше свято в країні.

У ці дні мільйони людей повертаються до рідних місць та зустрічаються зі своїми сім’ями. У свято заведено обливати одне одного водою. У давнину так закликали дощі, щоб рис дав добрий урожай. Тепер ритуал символізує очищення від усього поганого, що зібралося за рік.

ЮНЕСКО може внести це традиційне свято до списку Світової культурної спадщини. Ця установа ООН також розгляне понад 50 інших заявок. Зокрема, палестинський стиль середземноморського танцю дабка.

Дабку виконують на весіллях та інших урочистостях. Танець супроводжує спів і гра на духових інструментах.

Перу просуває страву севіче. Її готують із сирої риби та інших морепродуктів. Рибу дрібно нарізають і 15 хвилин маринують у соку лайма. Додають червону цибулю чи перець. Подають із бататом, кукурудзою або маніоком.

Узбекистан подав заявку на внесення до списку ЮНЕСКО традиційного гончарства. Це один із найстаріших видів прикладного мистецтва в країні. Гончарні вироби створювали майже в кожному місті та селі. Кожен витвір унікальний.

Є і колективна заявка від Азербайджану, Ірану, Узбекистану та Туреччини. Вони мають надію, що об’єктом культурної спадщини стане мусульманський ритуал іфтар. Це вечеря під час Рамадану.

Ірак пропонує додати до списку ЮНЕСКО традиційний спосіб будівництва болотних арабів. Вони робили очеретяні мудифи. Такі будинки можуть простояти десять років. У них проводять усілякі заходи чи селять гостей.

Засідання комітету ЮНЕСКО проходить у Ботсвані. Воно триватиме до 9 грудня.
Коротке посилання на цю сторінку:

Водяну битву в Таїланді можуть внести до списку ЮНЕСКОМісто з казки «Тисяча й одна ніч» запрошує на фестиваль у СШАПольський полонез внесли до списку ЮНЕСКОВ Італії відкрився новий підвісний міст на висоті 175 метрівОдну з найдавніших у світі книг виставлять на аукціонСтаре місто Баку приваблює туристів стародавніми палацами, мечетями та караван-сараямиВиставки, присвячені кактусам та квітковому дизайну, відкрилися в музеї Іва Сен-Лорана в МарракешіФранцузький острів Мон-Сен-Мішель знову став недоступнимВигадливе та дивовижне керамічне мистецтво показали в ЛондоніЕксклюзивні й дорогі: глобуси, як і раніше, потрібні покупцям

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: