05.12.2024
Телеканал NTD

Літак Річарда Бренсона пролетів із Лондона до Нью-Йорка на екологічному пальному

Літак Річарда Бренсона пролетів із Лондона до Нью-Йорка на екологічному пальному

Пасажирський літак Virgin Atlantic, що працює на стовідсотковому екологічно чистому авіаційному пальному, у вівторок здійснив рейс..

Дата завантаження: 2024-05-05

video

Пасажирський літак Virgin Atlantic, що працює на стовідсотковому екологічно чистому авіаційному пальному, у вівторок здійснив рейс Лондон — Нью-Йорк. Тим самим він показав потенціал низьковуглецевих варіантів, на які припадає лише мала частка паливного балансу галузі.

Рейс виконав літак Virgin Boeing 787 із двигунами Rolls-Royce Trent 1000. Це перший комерційний авіалайнер, який виконав далекомагістральний політ на повністю екологічному пальному.

На борту не було пасажирів чи вантажу. Тільки засновник Virgin мільярдер Річард Бренсон та ще кілька людей. До Лондона літак повернеться, використовуючи звичайне авіаційне пальне.

[Річард Бренсон, засновник Virgin Atlantic]:

«Команда Virgin Atlantic працювала з Rolls-Royce та іншими над виробництвом пального, яке могло б забезпечити політ принаймні від Лондона до Нью-Йорка. Тепер націлилися на переліт із Лондона до Лос-Анджелеса та з Лондона до Токіо. Цей політ був чудовим. Від зльоту до посадки все пройшло абсолютно гладко».

Авіакомпанії роблять ставку на пальне, виготовлене з відходів, щоб зменшити викиди CO₂ до 70 %. Але висока вартість та обмеженість постачання матеріалів, необхідних для виробництва екологічного пального, ускладнюють масштабне виробництво.

[Шай Вейсс, директор Virgin Atlantic]:

«Сировиною цього разу були просто олії, отримані з тваринного жиру або відпрацьованої кулінарної олії. Але це лише перше покоління. Це справді шлях до демонстрації того, як декарбонізувати далекомагістральну авіацію».

Екологічне пальне становить менше ніж одну десяту відсотка всього авіаційного пального. Водночас коштує воно в три-п’ять разів дорожче, ніж звичайне.

Авіацію нелегко декарбонізувати, як порівняти, наприклад, з автомобільним транспортом. Водночас на її частку припадає приблизно 2–3 % викидів вуглецю у світі.
Коротке посилання на цю сторінку:

Літак Річарда Бренсона пролетів із Лондона до Нью-Йорка на екологічному пальномуЕкіпаж МКС поділився враженнями від перебування на орбіті ЗемліЗа поведінкою тварин під час сонячного затемнення спостерігатимуть науковці СШАВ Ізраїлі знайшли величезне підземне укриття, зроблене 2000 років томуНауковці придумали, як шум від машин перетворити на біопаливоНові протези дають змогу відчувати температуру предметівАвіашоу в Сінгапурі: ставка на футуристичні повітряні таксіКубинські біологи розгадують таємниці міграції птахів із Північної АмерикиУ Нідерландах тестуватимуть вакуумний поїзд HyperloopНовий вид прудких динозаврів відкрили в Аргентині

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: