05.05.2024
Телеканал NTD

Роботизовану руку, схожу на людську, надрукували на новому 3D-принтері у Швейцарії

Роботизовану руку, схожу на людську, надрукували на новому 3D-принтері у Швейцарії

Роботизовану руку із синтетичними кістками, зв'язками та сухожиллями надрукували на інноваційному 3D-принтері дослідники зі Швейцарії. Технологію..

Дата завантаження: 2024-05-05

video

Роботизовану руку із синтетичними кістками, зв’язками та сухожиллями надрукували на інноваційному 3D-принтері дослідники зі Швейцарії. Технологію друку розробила одна американська компанія.

Традиційні 3D-принтери призначені для пластмас, які швидко тверднуть. Новий апарат підходить для пластику, який твердне повільніше. Принтер може друкувати вироби з м’яких, жорстких та еластичних матеріалів одночасно.

У цьому процесі бере участь так званий машинний зір. Він сканує кожен шар виробу, щоб система машинного навчання виправляла помилки в режимі реального часі.

[Томас Букнер, дослідник]:

«Ця технологія друку дала нам змогу зробити м’які деталі пружними. Тому, коли я торкаюся пальця, він негайно пружинить. Тож ця роботизована рука природніша, ніж ті, які ми могли робити раніше».

Така технологія дасть змогу розробляти роботів, які зможуть ліпше виконувати делікатні завдання. Також її можна буде застосовувати в протезуванні.

[Роберт Кацшман, робототехнік]:

«Оскільки є можливість сканувати та проєктувати протез під кожну людину, це стане кроком до більш індивідуального протезування. Нам належить виконати велику роботу, щоб досягти інтеграції з медичного погляду. Але це, безперечно, допоможе робити індивідуальні протези».

Дослідники також уважають, що технологія дасть змогу створювати нові внутрішні органи, щоб замінити ними хворі. Вони надрукували на 3D-принтері серце зі шлуночками та клапанами. За їхніми словами, модель функціонує і може перекачувати рідину. Але поки що це лише демонстраційний прототип. Над розробленням справжніх імплантатів ще доведеться попрацювати.
Коротке посилання на цю сторінку:

Роботизовану руку, схожу на людську, надрукували на новому 3D-принтері у ШвейцаріїНайбільший у Європі «надрукований» будинок здали в орендуВ Австралії створили глину, яка допомагає зупинити цвітіння водиВ ОАЕ знайшли золоті монети віком 2000 роківДо нас летить одна з найяскравіших відомих кометЯрмарок роботів проходить у данському місті ОденсеПонад 100 нових видів морських істот виявили в океані біля берегів ЧиліЗ олії — біопальне: новий завод у ДубаїЛичинок коралів заманюють до рифів за допомогою звуківАстрономи знайшли найяскравіший об’єкт у Всесвіті з чорною дірою в центрі

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: