08.04.2024
Телеканал NTD

500-річний протез руки знайшли в Баварії

500-річний протез руки знайшли в Баварії

Німецькі науковці досліджують протез руки віком 500 років. Старовинна конструкція належала невідомому чоловікові. Його скелет знайшли..

Дата завантаження: 2024-09-08

video

Німецькі науковці досліджують протез руки віком 500 років. Старовинна конструкція належала невідомому чоловікові. Його скелет знайшли під час прокладання труб у місті Фрайзинг, що біля Мюнхена.

Археологи вважають знахідку рідкісною та важливою.

[Аміра Адайлех, археолог]:

«Ми не надто часто знаходимо протези рук. Особливо 500-річні. У Центральній Європі поки що знайдено приблизно 50 протезів рук такого віку. І ці протези дають нам змогу дізнатися цікаві деталі історії».

Радіовуглецевий аналіз показав, що чоловік помер у період між 1450 та 1620 роком. Йому було від 30 до 50 років.

Протез заміняв чоловікові чотири пальці лівої руки. При цьому великий палець у нього зберігся. Штучні пальці з металу. Усередині порожнисті. Розташовані паралельно один до одного й трохи зігнуті, як за природного стану кисті.

[Матіас Пфайль, реставратор]:

«У той час протези були розкішшю. Зазвичай люди, які втратили кінцівки на війні, жодної заміни не знаходили. І ось ми бачимо іншу ситуацію. Звісно, цей протез не був повністю функціональним. Але медики спробували полегшити життя цій людині. І треба сказати, що метод дуже гарний для того часу».

Науковці вважають, що протез, принаймні з тильного боку, був покритий шкірою. Частинки цього матеріалу прилипли до металу й досі збереглися. Усередині штучної кисті знайшли щось схоже на марлю. Можливо, ця тканина захищала руку від тертя з металом.

[Матіас Пфайль, реставратор]:

«Це показує, наскільки була розвинена медицина в той час. Виготовлення протезів — справа складна. Також важливо, що було знайдено людину з дуже цікавою історією. І це також показує, що в Баварії можна зробити ще багато важливих знахідок».

На думку археологів, чоловік міг утратити пальці на війні. Тоді було багато битв.
Коротке посилання на цю сторінку:

500-річний протез руки знайшли в БаваріїШеф-кухар із травмованою ногою працює в «підвішеному» станіДівчинка з ПАР знайшла метеорит одразу після його падінняНовий тест зможе передбачати хворобу Паркінсона до появи симптомівРоботи-тренери допомагають у реабілітації пацієнтів, які перенесли інсультБіонічну «м’яку» стопу розробили в ІталіїЯк гігантські павуки з Азії захоплюють території СШАЦілющі клітини організму зможуть лікувати аутоімунні захворюванняНовий вид динозавра: предок трицератопсаАстрономи побачили пробудження чорної діри в глибинах Усесвіту

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: