10.01.2024
Телеканал NTD

Британські вчені розробили новий метод лікування деменції

Британські вчені розробили новий метод лікування деменції

80-річний британець Кеннет Бромвич ще недавно виступав на чемпіонатах із бальних танців. Це захоплення допомагало підтримувати..

Дата завантаження: 2024-05-10

video

80-річний британець Кеннет Бромвич ще недавно виступав на чемпіонатах із бальних танців. Це захоплення допомагало підтримувати форму. Але його спіткало нещастя. У Кеннета — рання стадія хвороби Альцгеймера.

[Кеннет Бромвич, житель Лондона]:

«Моїм щоденним розпорядком дня був “срібний джайв”. Але на півдорозі мозок просто вимкнувся».

Хвороба Альцгеймера — найпоширеніша причина деменції. Нині це невиліковна недуга. На ранній стадії відбувається розлад короткотривалої пам’яті, а згодом — утрата довготривалої.

Науковці з Британського інституту дослідження деменції розробили нову технологію, що дає змогу стимулювати глибокі шари мозку без хірургічного втручання.

Для цього до людини прикріплюють електроди, через які пропускають електричний струм різної частоти. Як наслідок, електричні поля накладаються одне на одне й упливають на задану ділянку мозку. У цьому разі стимулюється гіпокамп. Він відповідає за емоції й пам’ять, зокрема топографічну.

[Інес Віоланте, нейробіолог-психолог]:

«Зустрічаючись, ці два потоки створюють взаємопосилювальну картину, подібну до тієї, що ми бачимо на екрані. І це дає змогу без хірургічного втручання впливати на ділянку глибоко в мозку й формувати її активність».

Учені спершу провели експеримент на молодих здорових людях. У ньому брали участь 20 осіб. Результати показали, що їхня пам’ять поліпшилася. Тепер нову технологію тестують на пацієнтах із ранньою стадією хвороби Альцгеймера. Імовірно, на вдосконалення цього методу знадобляться роки, але Кеннет не втрачає надії.

[Кеннет Бромвич, житель Лондона]:

«Я натхнений і відчуваю, що можливості безмежні».

Науковці кажуть, що вплив електрики дуже слабкий. Тому пацієнти не відчувають дискомфорту. Дослідники також уважають, що колись їхню технологію використовуватимуть одночасно з іншими новими методами лікування захворювань головного мозку.
Коротке посилання на цю сторінку:

Британські вчені розробили новий метод лікування деменціїУ Дубаї корали вирощують по-новомуЗа поведінкою тварин під час сонячного затемнення спостерігатимуть науковці СШАУ Великій Британії вуличні шафи переробляють на зарядні станції для електромобілівНовий тривожний рекорд: температура океану в лютому досягла абсолютного максимумуНова лінійка iPad від Apple: чип M4 та екран OLEDАстрономи знайшли найяскравіший об’єкт у Всесвіті з чорною дірою в центріВ Ізраїлі знайшли величезне підземне укриття, зроблене 2000 років томуУ Нідерландах тестуватимуть вакуумний поїзд HyperloopЯк за 200 років розвинулася наука про динозаврів

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: