10.10.2024
Телеканал NTD

У Швейцарії гігантським супутниковим антенам дають друге життя

У Швейцарії гігантським супутниковим антенам дають друге життя

Ця супутникова антена відслужила свій термін, але на пенсію не йде. Річ у її місці перебування...

Дата завантаження: 2024-05-10

video

Ця супутникова антена відслужила свій термін, але на пенсію не йде. Річ у її місці перебування. Стоїть вона в Пеннінських Альпах, а саме в кантоні Вале, що на південному заході Швейцарії. Розташована на висоті 1000 метрів над рівнем моря. Сонця тут удосталь навіть узимку.

Саме тому застарілу конструкцію перетворюють на сонячну електростанцію. Діаметр супутникової тарілки — 32 метри. Робітники встановлюють десятки панелей, щоб максимально заповнити весь простір.

Це вже друга антена, яка вироблятиме «зелену» енергію для округу Лойк. На черзі третя конструкція. Ці антени були збудовані в 70-х роках. Їх давно не використовують. Спочатку антени хотіли розібрати. Потім виникла ідея їх перепрофілювати.

Конструкції вирішили зберегти не лише через гарне розташування. Зазвичай сонячні панелі нерухомі, тому поглинають сонячне світло обмежений час. Але ці гігантські антени можуть повертатися за сонцем, тож накопичать більше енергії.

Одна така електростанція здатна забезпечити електрикою 25 домогосподарств. В умовах енергетичної кризи в Європі це хоч і невелика, але все ж таки допомога.

Антени належать швейцарській компанії — одному з найбільших у світі постачальників супутникового зв’язку. Вона має 50 таких парків гігантських антен.

Швейцарія почала розвивати сонячну енергетику у 80-х — на початку 90-х років і стала однією з перших у цій галузі. Пізніше її випередила Італія та Німеччина. Однак останніми роками Швейцарія дедалі активніше будує сонячні електростанції, бо планує відмовитися від атомних.
Коротке посилання на цю сторінку:

У Швейцарії гігантським супутниковим антенам дають друге життяУ Нідерландах тестуватимуть вакуумний поїзд HyperloopНайдавніші в Південній Америці наскельні малюнки знайшли в аргентинській ПатагоніїВ Ізраїлі знайшли величезне підземне укриття, зроблене 2000 років томуГреко-іллірійський шолом віком 2500 років знайшли в ХорватіїВ Аргентині розробили замінники дерев для жвавих міських зонЯк співають кити: данські вчені виявили спеціальний органМишку замінили жести: нову технологію показали на Світовому конгресі мобільних технологійЯк «суперличинки» допоможе розв’язати проблему перероблення пластикуЗнахідка в Помпеях розкриває таємниці будівництва стародавніх римлян

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: