18.11.2024
Телеканал NTD

Новий вид гігантського титанозавра вагою 50 тонн відкрили в Аргентині

Новий вид гігантського титанозавра вагою 50 тонн відкрили в Аргентині

Новий вид гігантського травоїдного титанозавра з довгою шиєю відкрили аргентинські вчені. Він належить до роду чукарозавр..

Дата завантаження: 2024-05-18

video

Новий вид гігантського травоїдного титанозавра з довгою шиєю відкрили аргентинські вчені. Він належить до роду чукарозавр із групи завроподових динозаврів. Вид назвали дирипієнтом. Чукарозавр перекладається як «невгамовна рептилія».

Скам’янілі останки знайшли в провінції Ріо-Негро, що на півночі Патагонії. Доісторичний ящір жив під час пізнього крейдового періоду приблизно 95 мільйонів років тому.

Серед знахідок — передні й одна задня кінцівка. Стегнову кістку довелося розділити на три частини. Кожна вийшла вагою 100 кілограмів.

[Матіас Мотта, палеонтолог]:

«Розміри цієї тварини просто вражають. Довжина стегнової кістки, що з’єднує стегно зі стопою — 90 сантиметрів. Це дуже великий динозавр із групи зауроподів».

На основі розміру стегнової кістки, вчені визначили, що ящір був завдовжки 30 метрів і важив 50 тонн. Це один із найбільших динозаврів, будь-коли знайдених у Ріо-Негро. Водночас кінцівки в нього тонші, ніж у титанозаврів інших видів. Тож це був «стрункий» динозавр.

У Патагонії мешкали найбільші у світі рослиноїдні ящери, такі як патаготитани й аргентинозаври. Їх довжина сягала 35 метрів, а вага — 70 і навіть 100 тонн. Науковці досі не з’ясували, чому титанозаври швидко росли, а деякі не припиняли рости все життя.

[Ніколас Чименто, палеонтолог]:

«Аргентина — це рай для палеонтологів, бо ми знайшли вже понад 140 підтверджених наукою видів динозаврів».

Останки чукарозавра планують виставити в музеї.
Коротке посилання на цю сторінку:

Новий вид гігантського титанозавра вагою 50 тонн відкрили в АргентиніДослідження: собаки розуміють більше, ніж ми думалиНові протези дають змогу відчувати температуру предметівДо нас летить одна з найяскравіших відомих кометЗа поведінкою тварин під час сонячного затемнення спостерігатимуть науковці СШАМишку замінили жести: нову технологію показали на Світовому конгресі мобільних технологій«Скелет панди»: новий вид незвичайної морської істоти відкрили в ЯпоніїЗ олії — біопальне: новий завод у ДубаїУ Німеччині розробили мікроботів, які в майбутньому допоможуть лікувати ракВ Австралії створили глину, яка допомагає зупинити цвітіння води

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: