19.11.2024
Телеканал NTD

«Тесла» об’їде Австралію, щоб випробувати заряджання від гнучких сонячних панелей

«Тесла» об'їде Австралію, щоб випробувати заряджання від гнучких сонячних панелей

Об'їхати Австралію електричною «теслею». Таке завдання поставили собі вчені. Водночас зарядні станції машині не потрібні. «Тесла»..

Дата завантаження: 2024-04-19

video

Об’їхати Австралію електричною «теслею». Таке завдання поставили собі вчені. Водночас зарядні станції машині не потрібні. «Тесла» заряджатиметься від друкованих сонячних панелей.

Саме вони стали причиною подорожі. Учені перевірять свій винахід у польових умовах. Вони першими у світі розробили спеціальне чорнило на водній основі для виробництва тонкоплівкових фотоелектричних елементів.

На відміну від звичайних сонячних батарей, вони легкі та гнучкі. Їх можна скрутити в рулон і взяти із собою.

Під час подорожі дослідники перевірять, як панелі заряджатимуться в різних умовах, наприклад, коли хмарно.

[Пол Дастур, голова проєкту Charge Around Australia]:
«Це ідеальний випробувальний стенд. Він дасть нам інформацію про те, наскільки ефективна ця технологія в різних віддалених місцях, приміром у космосі».

Панелі друкують на звичайному 3D-принтері. Фарбу наносять на термопластик. Виходить швидко й дешево. Квадратний метр коштує сім із половиною доларів США.

Такі панелі стануть у пригоді в зонах стихійного лиха, де є перебої з електроживленням. Ще їх можна використовувати на МКС або взяти із собою в політ на Марс. У звичайному господарстві вони теж знадобляться. Їх можна постелити на дах чи прикріпити до стіни. Водночас учені кажуть, що панелі ефективні, навіть якщо сонячне світло не падає на всю поверхню. Дослідники надіються, що їхній винахід використовуватимуть і в автомобілебудуванні.

Подорож Австралією триватиме 84 дні. «Тесла» проїде 15 тисяч кілометрів. Із собою вчені взяли 18 сонячних панелей. Довжина кожної — 18 метрів.
Коротке посилання на цю сторінку:

«Тесла» об’їде Австралію, щоб випробувати заряджання від гнучких сонячних панелейНовинки мобільних технологій показали на Mobile World CongressЛичинки коралів збирають біля берегів Таїланду, щоб урятувати рифиАстрономи знайшли найяскравіший об’єкт у Всесвіті з чорною дірою в центріЗнахідка в Помпеях розкриває таємниці будівництва стародавніх римлянВ Ізраїлі знайшли величезне підземне укриття, зроблене 2000 років томуДо нас летить одна з найяскравіших відомих кометЯк співають кити: данські вчені виявили спеціальний органЗа поведінкою тварин під час сонячного затемнення спостерігатимуть науковці СШАУ Нідерландах тестуватимуть вакуумний поїзд Hyperloop

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: