25.11.2024
Телеканал NTD

Новий браслет із датчиками допоможе людям із ДЦП працювати за комп’ютером

Новий браслет із датчиками допоможе людям із ДЦП працювати за комп'ютером

20-річний Ар'ян усе життя провів в інвалідному візку. Він народився з церебральним паралічем, який впливає на..

Дата завантаження: 2024-04-25

video

20-річний Ар’ян усе життя провів в інвалідному візку. Він народився з церебральним паралічем, який впливає на його здатність рухатися й зберігати рівновагу.

[Ар’ян Шах, житель Австралії]:
«Моя права рука здебільшого робить усе за мене, бо вона насправді не така вражена. Зап’ястя не зігнуте, у ньому немає такої дистонії, тому я дійсно на неї покладаюся».

Ар’ян може набирати текст на клавіатурі лише одним пальцем. Це довго та втомливо.

Саме ця проблема надихнула групу інженерів зі школи комп’ютерних наук Сіднейського університету на нову розробку. Вони вирішили полегшити життя людей, які страждають на ДЦП або захворювання рухових нейронів.

Їхня розробка — браслет із датчиками, які вловлюють найдрібніші рухи й вібрації зап’ястя. Так можна передавати команди, наприклад, комп’ютеру.

Спочатку рухи у вигляді імпульсів через блутус відправляються в спеціальну програму. Потім штучний інтелект створює конкретні моделі рухів та перетворює їх на команди.

[Ануша Вітана, розробник]:
«Ми використовуємо машинне навчання й штучний інтелект, щоб розібратися в цих вібраціях, щоб з’ясувати, який палець рухається й наскільки сильно».

Ідея в тому, щоб зробити пристрій максимально простим у використанні. Сам браслет можна персоналізувати й зробити надзвичайно чутливим до потреб конкретного користувача.

Унікальність розробки ще й у тому, що вона у відкритому доступі. Браслет можна виготовити самостійно за допомогою 3D-принтера, адаптувати його форму під власні потреби.

В Австралії з ДЦП живе коло 34 тисяч осіб. У всьому світі — понад 17 мільйонів.
Коротке посилання на цю сторінку:

Новий браслет із датчиками допоможе людям із ДЦП працювати за комп’ютеромМишку замінили жести: нову технологію показали на Світовому конгресі мобільних технологійБезпілотний вертоліт НАСА на Марсі визнано неробочимСтимулятор для мозку — новий засіб проти депресіїНауковці придумали, як шум від машин перетворити на біопаливоАстрономи знайшли найяскравіший об’єкт у Всесвіті з чорною дірою в центріВ ОАЕ знайшли золоті монети віком 2000 років«Іншопланетна лихоманка» стимулює перуанських мисливців за старовиноюЯрмарок роботів проходить у данському місті ОденсеУ пластику знайшли набагато більше хімікатів, ніж виявили раніше

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: