29.02.2024
Телеканал NTD

Фрески втікачів: на горищі церкви в Римі знайшли малюнки часів Другої світової

Фрески втікачів: на горищі церкви в Римі знайшли малюнки часів Другої світової

У церкві Сан-Джоаккіно в Римі є багато творів мистецтва, зокрема фрески, мозаїки та витіюваті вітражі. Але,..

Дата завантаження: 2024-03-29

video

У церкві Сан-Джоаккіно в Римі є багато творів мистецтва, зокрема фрески, мозаїки та витіюваті вітражі. Але, можливо, найцінніші її шедеври приховані на темному горищі.

Їх намалювала вугіллям на стінах людина, яка пів року ховалася тут під час нацистської окупації Рима в роки Другої світової. Разом із нею було ще 34 особи, включаючи євреїв, антифашистів і військових-утікачів.

Отець Еціо Марчеллі виявив малюнки в 1984 році, через 40 років після того, як солдати союзників звільнили Рим від нацистських окупантів.

[Еціо Марчеллі, священник]:
«Тут жили люди, яких переслідували німці. Здебільшого євреї. Але були й військовослужбовці італійської армії, які втекли після 8 вересня, коли почалася нацистська окупація. Тобто вони були політичними втікачами. Загалом тут мешкало 35 осіб. Вони переховувалися з 3 листопада 1943 року до 7 червня 1944».

На трьох величезних малюнках зображений Ісус у терновому вінці, Мадонна з немовлям і сучасна людина, що сидить на простому стільці, обхопивши голову руками. Імовірно, це був портрет одного з втікачів.

[Еціо Марчеллі, священник]:
«Образ Ісуса давав усім, навіть атеїстам, надію, а також показував їхнє становище. Вони не коїли злочинів, але були замкнені за стіною, як Ісус, якого засудили, попри те, що він був невинним».

Зображення не підписано. Але майже напевно їх створила людина, на ім’я Луїджі де Сімоне. В архівах є начерки на аркушах паперу, підписані ним.

Марчеллі також знайшов стару пачку цигарок, гральні карти, сірники, порожню фляжку з-під вина й копію римської газети з антисемітською статтею.

У середньому на горищі одночасно проживало 15 людей. Дехто залишився на весь період.

Утікачі входили й виходили через вікно, зазвичай уночі. Через нього вони отримували їжу й одяг. А допомагали їм священник, черниця та кілька парафіян.
Коротке посилання на цю сторінку:

Фрески втікачів: на горищі церкви в Римі знайшли малюнки часів Другої світовоїФігури людей із сірників та пап’є-маше робить хорватський скульпторКарнавал у Венеції може стати «платним»Музикант зіграв на вертикальному фортепіано просто в небіШанувальники «мерседесів»: пам’ятник німецькому авто роблять у хорватському містіЗ вікон знаменитого паризького ресторану буде видно церемонію відкриття Олімпіади-2024Додав життєрадісності в мистецтво: виставка картин Франса Галса відкрилася в АмстердаміКонкурс портретного живопису NTD пройшов у Нью-ЙоркуМармурова мапа давнього Рима знову постала перед публікою в новому музеїУперше за 450 років вісім частин вівтаря епохи Відродження зібрали докупи

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: