27.07.2024
Телеканал NTD

В Албанії фермер полює на кавову гущу

В Албанії фермер полює на кавову гущу

У цьому барі в Албанії щодня готують десятки чашок еспресо. Але кавова гуща не пропадає даремно...

Дата завантаження: 2024-04-27

video

У цьому барі в Албанії щодня готують десятки чашок еспресо. Але кавова гуща не пропадає даремно. Її забирає місцевий фермер Альбан Цакалі.

Він вирощує огірки, помідори й перець. Також експериментує з екзотичними рослинами. Нещодавно посадив маракую. Кавову гущу почав використовувати, бо добрива подорожчали в півтора раза.

[Альбан Цакалі, фермер]:
«Земля хоче, щоб її постійно збагачували. І найліпший спосіб — це вносити всі рослинні харчові відходи в землю. Останнім часом ми потерпаємо від ерозії ґрунту й браку родючої землі, особливо в Європі».

Фермер за день обходить кілька кав’ярень і збирає до десяти кілограмів кавової гущі. Водночас має багато конкурентів.

[Аурель Колеці, бармен]:

«Ми вже давно використовуємо кавову гущу (для підживлення рослин). У ній є поживні речовини».

Утім, фахівці радять застосовувати кавову гущу обережно й не для всіх культур. Вона розпушує ґрунт, але водночас його закислює. У кавовій гущі добре розростається корисний гриб, який рятує рослини від фітофторозу. Однак надлишок такого добрива може пригальмувати ріст кореневої системи.

Альбан обрав найбезпечніший спосіб підживлення рослин. Він робить компост із додаванням кавової гущі. Чекає три місяці й лише потім використовує.

Фермер каже, що тепер виходить заощаджувати гроші на добривах.
Коротке посилання на цю сторінку:

В Албанії фермер полює на кавову гущуВ Уганді фермери переходять на вирощування бамбукаЯк в Іспанії вирішують конфлікт між рідкісними ведмедями та людьмиТуніський фермер сіє пшеницю старих сортів, сподіваючись урятувати сільське господарствоТримати незареєстрованих собак буллі XL в Англії — тепер кримінальний злочинУ Південній Кореї лікарів-протестувальників збираються віддати під судНовий рекорд: у Ріо-де-Жанейро спека відчувалася на рівні 62 °CЧасті землетруси тримають у страху жителів столиці МексикиЯрмарок колекційних іграшок: як сотні фунтів віддають за «старий пластик»Вирощування календули процвітає в Єгипті, попри економічний спад

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: