25.11.2024
Телеканал NTD

Що можна дізнатися про життя північнокорейців, розглядаючи сміття на пляжах

Що можна дізнатися про життя північнокорейців, розглядаючи сміття на пляжах

На пляжах південнокорейських островів цей дослідник полює на те, що називає «скарбом». А шукає він сміття..

Дата завантаження: 2024-04-25

video

На пляжах південнокорейських островів цей дослідник полює на те, що називає «скарбом». А шукає він сміття з Північної Кореї.

Острів розташований лише за кілька кілометрів від берегів КНДР.

[Кан Дон Ван, професор Університету Тона]:
«Люди називають це північнокорейським сміттям, але я називаю це скарбом, бо думаю, що це дуже важливі й корисні дані для досліджень Північної Кореї. Можемо дізнатися, як живуть люди цієї країни».

Усе це пластикове сміття дає важливу інформацію про місце, яке закрите від більшості сторонніх очей.

[Кан Дон Ван, професор Університету Тона]:
«Нинішні жителі Північної Кореї — це покоління людей, яке усвідомило, що таке ринок й економіка. Кім не зможе заручитися їхньою підтримкою, якщо він лише їх пригнічує й контролює, дотримуючись політики ядерної програми розвитку. Потрібні зміни».

До пандемії Кан регулярно відвідував китайські прикордонні міста, щоб зустрітися з північнокорейцями, які там живуть. Але тепер лишається лише аналізувати сміття. Дослідник каже, що його вразила різноманітність і мальовничість північнокорейських продуктів.

У його колекції десятки видів пакувального матеріалу для закусок, приправ, морозива, напоїв та молочно-йогуртової продукції. Деякі — явні копії південнокорейського і японського дизайну й можуть здатися застарілими за західними стандартами.

Інформація про інгредієнти деяких пакетиків соку показує, що Північна Корея використовує листя дерев як замінник цукру. Кан підозрює, що це роблять через нестачу цукру та обладнання для його перероблення.

На одному пакованні написано, що пиріг зі смаком волоського горіха — ліпше джерело білка, ніж м’ясо. На іншому стверджується, що пиріг, приготований із певного виду мікроводоростей, запобігає діабету, хворобам серця та старінню.

З вересня 2020 біля західного берега країни Кан відвідав п’ять південнокорейських прикордонних островів. Зібрав уже коло 2000 зразків північнокорейського сміття.
Коротке посилання на цю сторінку:

Що можна дізнатися про життя північнокорейців, розглядаючи сміття на пляжахГаїті закликає міжнародну спільноту запобігти геноциду в острівній державіСпалах лихоманки денге може перешкодити карнавалу в Ріо-де-ЖанейроТуристи розчаровані через страйк працівників Ейфелевої вежіШістьох арештовано й трьох розшукують у справі про найбільше в історії Канади викрадення золотаРекордно низьку народжуваність зафіксували в Японії 2023 рокуТроє жителів Японії виступили проти «расової упередженості»Габонський дизайнер перетворює викинутий папір на красиві вазиВеличезне джерело природного водню знайшли в албанській шахті

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: